Dünya Bankası'nın MENA Raporu yayımlandı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da ekonomik zorluklar

Dünya Bankası'nın yayımladığı rapora göre, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da zayıf büyüme, artan borçlanma ve çatışmaların yol açtığı belirsizlikler, bölge ekonomilerini etkiliyor. Raporda, MENA ekonomilerinin Kovid-19 salgını öncesi düşük büyüme trendine girmesi bekleniyor.

Dünya Bankası'nın yayımladığı MENA Ekonomik Güncellemesi raporunda, "Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Çatışma ve Borç" başlığı altında, bölgedeki zayıf büyüme, artan borçlanma ve çatışmaların yükselen belirsizlik ortamını tetiklediği belirtildi. Rapora göre, MENA ekonomilerinin Kovid-19 salgını öncesi döneme benzer şekilde düşük bir büyüme trendine girmesi beklenirken, bölgenin 2023'te yüzde 1,9 olan GSYH artışının 2024'te yüzde 2,7'ye yükseleceği tahmin ediliyor.

Yüksek petrol fiyatlarının petrol ihracatçısı ülkelerin büyümesini desteklediği vurgulanan raporda, neredeyse tüm petrol ithalatçısı ülkelerde GSYH büyümesinin yavaşlaması bekleniyor. Öte yandan, Orta Doğu'daki çatışmaların ekonomik etkisinin incelendiği raporda, Gazze'deki ekonomik faaliyetlerin neredeyse durma noktasına geldiği ve Gazze Şeridi'nin GSYH'sinin 2023'ün son çeyreğinde yüzde 86 oranında düştüğü ifade ediliyor.

Batı Şeria'nın, eş zamanlı kamu ve özel sektör krizleriyle birlikte resesyona girdiğine dikkat çekilen raporda, Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda altyapılara verilen zararın maliyeti ile Gazze halkı üzerindeki yıkıcı etkinin daha derinlemesine ele alındığı belirtiliyor.

DÜNYA BANKASI RAPORU: ORTA DOĞU VE KUZEY AFRİKA'DA ARTAN BORÇLANMA VE EKONOMİK ZORLUKLAR

Raporda, MENA bölgesinde artan borçlanmanın ele alındığı ve 2013-2019 arasında bölge ekonomileri için ortalama borcun GSYH'ye oranının yüzde 23'ten fazla arttığı belirtildi. Kovid-19 salgınının, gelirlerdeki düşüşlerin yanı sıra destek harcamalarının da birçok ülkenin finansman ihtiyacını artırmasıyla işleri daha da kötüleştirdiği ifade edildi.

Raporda, artan borçluluğun ağırlıklı olarak petrol ithal eden ekonomilerde yoğunlaştığı ve bu ekonomilerin borç/GSYH oranının şu anda yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerin küresel ortalamasından yüzde 50 daha yüksek olduğu belirtildi. Geçen yıl GSYH'nin yüzde 90'ına yaklaşan MENA'daki petrol ithalatçısı ülkelerin borç oranının, bölgedeki petrol ihracatçısı ülkelere göre neredeyse üç kat daha yüksek olduğu vurgulandı.

Raporda, bazı MENA ekonomilerinde önemli rol oynayan bütçe dışı kalemlerin borç ve mali şeffaflığa zarar verdiğine dikkat çekilirken, petrol ihracatçılarının karşılaştığı zorlukların ekonomik ve mali gelir çeşitlendirmesini gerektirdiği değerlendirmesinde bulunuldu. Genel olarak, MENA ekonomilerinin büyümeyi desteklemek ve sürdürülebilir bir yol izlemek için yapısal reformlara odaklanması gerektiği vurgulandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de
Tarım arazisi uyarısı: Hobi bahçesi olarak almayın!
Uzmanı uyardı: Gram altın alıp satacaklar dikkat!
Sermaye Piyasası Kurulu iki şirketin halka arzını kabul etti
New York Borsası günü düşüş ile kapattı