Beyaz mermerleriyle ünlü Aşkabat, sıra dışı yönetim politikalarıyla da dikkat çekiyor. Yaklaşık 6,5 milyon nüfuslu ve zengin doğalgaz kaynaklarına sahip olan ülkede ekonomi ve sosyal yaşam arasında şaşırtıcı bir çelişki bulunuyor. Başkentte neredeyse kimse yaşamıyor.
Altın kaplama heykelleri, mermerden yapılmış binaları ve şatafatlı merkezi ile Orta Asya'nın dikkat çeken ülkeleri arasında yer alan Türkmenistan, dünyada en çok mermer kullanan ülkelerden biri. Ancak, bu kadar ihtişamlı bir şehrin sokakları boş.
ŞEHIR MERKEZINDE SOKAKLAR BOŞ
Şehrin sokaklarında insan görmek neredeyse imkansız. Trafik yok ve bunun sebebi ise Türkmenlerin düşük gelirli olması. Yüksek maliyetler nedeniyle merkezde yaşamayan Türkmenler, başkent Aşkabat'ta bir daire alabilmek için ortalama 83 yıl çalışmak zorunda.
ASGARI ÜCRET 200 DOLAR
Zengin doğalgaz rezervlerine rağmen ülkenin büyük bir kesimi yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Benzinin ucuz olduğu ülkede asgari ücret yalnızca 200 dolar.
EKONOMI DIŞA KAPALI
Kapalı ekonomi politikaları nedeniyle ülke, ithalatta sınırlı hale gelmiş ve temel ihtiyaç ürünlerinin fiyatları astronomik seviyelere ulaşmış durumda. Dünyanın en pahalı şehirlerinden biri haline gelen Aşkabat, 2021 yılında Hong Kong’u geride bırakarak yaşam maliyeti açısından zirveye çıkmış durumda. Ancak halk, fakirlikle mücadele ediyor.