Dünya çapında doğurganlık oranı düşüşe geçti

Uzmanlar, bazı ülkelerde yaşanan "bebek patlaması" ve bazılarında ise "bebek iflası" trendleri nedeniyle dünyanın "21. yüzyıl boyunca derinlemesine bir sosyal değişimle" karşı karşıya olduğunu belirttiler.

Lancet dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmaya göre, küresel olarak çoğu ülkenin, 2100 yılına kadar nüfusunu sürdürebilecek kadar yüksek doğurganlık oranına sahip olmayacağı öngörülüyor. 

ORAN HIZLICA DÜŞÜYOR

Araştırmaya göre, dünyadaki canlı doğumların çoğu yoksul ülkelerde gerçekleşecek. Bu durum, genel anlamda "bebek iflası" döneminde sosyal ve ekonomik istikrarı tehdit edebilir.

Yapılan son tahminlere göre, küresel doğurganlıkta ciddi bir azalma yaşanması beklenmektedir. Bu değişikliğin dünya genelinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabileceği belirtilmektedir. Bu dramatik düşüş, demografik yapıda önemli değişikliklere neden olabilir ve bu da toplumlar üzerinde çeşitli sonuçlara yol açabilir. Özellikle nüfusun yaşlanması, iş gücü piyasalarında dengesizlikler, sosyal hizmetlerin ve sağlık sistemlerinin sürdürülebilirliği gibi konularda etkileri olabilir. Ancak aynı zamanda, doğal kaynakların daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılması, çevresel etkilerin azaltılması ve nüfus yoğunluğunun azalması gibi olumlu etkiler de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, küresel doğurganlıkta yaşanan bu dramatik değişikliklerin çok yönlü bir şekilde ele alınması ve etkilerinin dikkatlice değerlendirilmesi gerekmektedir.
Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsü (IHME) liderliğindeki araştırmacılar, ülkelerin çoğunun 2050 yılına kadar nüfusunu sürdürebilecek kadar yüksek doğurganlık oranına sahip olmayacağını belirledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

ÖSYM açıkladı: DGS başvuruları başladı!
Çöl tozu Türkiye'yi kaplayacak: Toz taşınımı ne zaman bitecek, kaç gün sürecek?
Fotokapan nedir ve ne için kullanılır? Fotokapan kullanım alanları
Türkiye'de İletişimi Etkileyebilecek Güneş Patlaması! Ulaştırma Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama!
Kedi Kumu Siparişi Kavgası: Kargo Şubesinde Delik Paket Krizi!