Moderna şirketinin CEO'su Stephane Bancel, Kovid-19 aşısı çalışmaları sayesinde dünyanın en zenginler listesine, milyarder olarak girdi.
Standart & Poor 500S, (500 büyük Amerikan şirketini kapsamaktadır. Amerikan hisse senedi piyasasının yaklaşık %75'ini kapsar) 2008 mali krizinden bu yana en kötü çeyreğini kaydettiğinden ve işsizlik iddiaları geçen hafta 6,6 milyondan iki katına çıktığı için, yeni milyarderlerin ortaya çıkması beklenmedik bir zaman gibi görünüyordu. Yine de Massachusetts merkezli biyoteknoloji şirketi Moderna Therapeutics'in Cambridge'deki 47 yaşındaki CEO'su Stéphane Bancel bunlara bir istisna. Şirketin hisse senedi Kovid-19 için 2. aşama insan denemelerine başlaması beklenen haberlerde Perşembe günü yaklaşık % 12 daha fazla oranla kapandı. Kovid-19 aşısı, Bancel'in şirketinin değerini ciddi oranda arttırdı.
YÜZDE 9 HİSSE DEĞERİ 1 MİLYAR DOLARDAN FAZLA
Forbes, Bancel’in halka açık şirketteki kabaca% 9 hissesine dayanarak net değerinin 1 milyar doların biraz üzerinde olduğunu tahmin ediyor. Moderna’nın hisse senedi Aralık 2018'de halka açıldığından beri% 44 arttı. Moderna sözcüsü Bancel’in servetiyle ilgili yorum talebine hemen yanıt vermedi. Perşembe günü, Moderna başkanı Noubar Afeyan CNBC'ye, şirketin 16 Mart'ta insan denemelerine başlayan ilk yer olan Kovid-19 aşısının ilkbahar veya yaz başında 2. aşama insan denemelerine geçmesi beklendiğini söyledi. Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacıları ile geliştirilen Moderna’nın aşı adayı, şu anda geliştirilmekte olan üç düzineden fazla aşıdan biridir.
Fransa'da büyüyen, Harvard Business School'dan MBA derecesi ve École Centrale Paris ve Minnesota Üniversitesi'nden mühendislik alanında iki yüksek lisans derecesi olan Bancel, 2011 yılında şirkete katıldı. Bundan önce Fransız teşhis şirketinin CEO'su olarak görev yaptı. Milyarder Alain Mérieux tarafından kurulan BioMérieux; Bancel’in eski işvereni de Kovid-19 mücadelesinde yer alıyor ve iştiraki kısa süre önce yeni 45 dakikalık bir test kiti için FDA onayı aldı.
İNSANLAR ÜZERİNDE AŞI DENEMELERİNE BAŞLANDI
2010 yılında kurulan Moderna, hücrelerin DNA'da depolanan talimatları yaşam için gerekli proteinlere dönüştürmek için kullandıkları haberci RNA kullanarak ilaçlar ve aşılar geliştirdi. Şirketin ilaçları, bir hastanın hücrelerini daha sonra hedeflenen hastalıkla savaşacak veya önleyecek proteinler yapmak üzere eğitmek için mRNA'yı kullanır. Moderna 2019'u 514 milyon dolarlık net bir kayıpla sona erdirirken, ilaç üreticisi geçen Eylül ayında iki mRNA aşı çalışması için umut verici sonuçlar yayınladı. Bunlardan biri chikungunya için, diğeri ise sivrisinekler tarafından yayılan çoğunlukla Afrika ve Asya'da bulunan sitomegalovirüs için. Bu doğum kusurlarına neden olan bir virüstür. İşte o zamanlardan beri bu çalışmalar Kovid-19 aşı gelişiminde öncü olmuştur.
Geliştirilmekte olan diğer Kovid-19 aşı adaylarının hiçbiri henüz insan denemelerine başlamamıştır, ancak Moderna'nın aşısı hala yaygın şekilde erişilebilir olmanın çok yoludur. 20 Mart'ta Bancel, Goldman Sachs temsilcilerine bir aşının hala 12-18 ay uzakta olduğunu, ancak acil durum kullanımı altında sağlık çalışanlarına “2020 sonbaharında” sunulabileceğini söyledi.
Bancel yaptığı açıklamada, "Moderna’nın birincil odağı, herkesin güvenliği ve pandemide birlikte hareket ederken klinik programlarımızın sürekli yürütülmesi üzerinedir." dedi. “Kovid-19, mRNA-1273'e karşı aşı adayımızla ilgili çalışmalarımızla pandemiye cevap vermeye odaklandık. Bunu birlikte halledeceğiz." şeklinde ifade etti.