Dünya Genelinde Gıda İsrafı: Her Gün 1 Milyar Öğün

BM Çevre Programı raporuna göre 2022'de dünya genelinde günlük 1 milyar öğün gıda israf edildi. Rapora göre, açlıkla mücadele eden 783 milyon insan var. İsrafın ekonomiye, iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine zarar verdiği belirtiliyor.

BM Çevre Programı'nın 2022 raporuna göre, dünya genelinde her gün 1 milyar öğün gıda israf edilirken, 783 milyon insan açlıkla mücadele ediyor. Bu israfın küresel ekonomiye, iklim değişikliğine ve çevre kirliliğine zarar verdiği vurgulanıyor.

2022 yılında Birleşmiş Milletler Çevre Programı tarafından yayınlanan bir rapora göre, dünya genelinde her gün en az 1 milyar öğün gıda israf edildiği belirtilmektedir. Rapor, 783 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği bir ortamda bu israfın önemli olduğunu vurgulamaktadır. Ayrıca, gıda güvensizliğiyle karşı karşıya olan insanların üçte birinin olduğu ifade edilmektedir. Gıda israfının küresel ekonomiye zarar verdiği, iklim değişikliğini ve çevre kirliliğini artırdığı da raporda yer almaktadır.

Rapora göre, 2022 yılında 1.05 milyar ton gıda atığı oluşmuş ve bu miktarın kişi başı 132 kilograma denk geldiği belirtilmiştir. Gıda israfının büyük bir kısmının evlerde (%60), gıda hizmeti sektöründe (%28) ve perakende satışında (%12) meydana geldiği ifade edilmektedir.

Araştırmalar, gıda israfının sadece "zengin ülkelerde" değil, düşük ve orta gelirli ülkelerde de önemli bir sorun olduğunu göstermektedir. Raporda, evsel gıda atıklarının düşük ve orta gelirli ülkelerde kişi başına 7 kilogram farklılık gösterdiği ve sıcak ülkelerde taze besinlerin daha fazla tüketilmesi ve soğuk zincir eksikliği nedeniyle daha fazla gıda atığı oluştuğu belirtilmektedir.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, gıda israfının küresel bir felaket olduğunu ve milyonlarca insanın açlıkla karşı karşıya kaldığını ifade etmiştir. Andersen, ülkelerin bu konuya öncelik vererek gıda kaybını azaltabileceğini, iklim değişikliği etkilerini ve ekonomik kayıpları azaltabileceğini ve küresel hedeflere ulaşmayı hızlandırabileceğini belirtmiştir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Kamu çalışanlarının dikkatine: Servis kalktı, fazla mesai yasaklandı ve izinler kullandırılacak!
Dünya'dan onay aldı: İşte Türkiye’nin en iyi hamur lezzeti!
Özel'den Tokat'taki patlama ile ilgili açıklama
Özgür Özel'den Tokat'taki patlamaya ilişkin açıklama geldi!
Ünlü peynir markasında bakteri tespiti, tüketicileri alarma geçirdi! Ürünler raflardan toplanıyor!