Dünya Hızlı Dönüşe Başladı: İnsanları Bekleyen Olası Etkiler Neler?

Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi, son araştırmalarında Dünya'nın artan bir hızla dönmeye başladığını duyurdu. Gezegen, geçtiğimiz yıllarda artan dönüş hızıyla tarihin en hızlı dönüşlerini gerçekleştirirken, bu durumun insanların etkileri üzerinde meraklar oluştu..

Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tam turu 24 saatte attığı, yaygın olarak bilinen bir gerçektir.

Ancak, yakın zamanda geliştirilen hassas ölçüm cihazlarına göre, gezegenimizin dönüş hızı geçmişte hiç görülmemiş seviyelere ulaşmış durumda.

Uluslararası Yer Dönme ve Referans Sistemleri Servisi (IERS), gezegenin kendi ekseni etrafında 1,59 milisaniye daha hızlı döndüğünü açıkladı. Ancak bilim insanları, bu hızdaki değişimin neyin etkilediğini tam olarak anlamış değiller. Bu hızdaki artışın, navigasyon sistemlerinden bilgisayarlara, akıllı telefonlardan iletişim sistemlerine kadar birçok teknolojiyi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyorlar.

Dünya'nın dönme hızı 1973'ten beri atomik saatlerle ölçülüyor ve bu süreç, gezegenin bir tam dönüşünü tamamlaması için geçen zamanı belirliyor. Genel kabul gören standart, Dünya'nın 24 saatlik bir günde bir dönüş yapmasıdır, ancak Dünya her zaman bu standarta tam olarak uymaz.

Dünya'nın neden daha hızlı döndüğüne dair kesin bir kanıt olmamakla birlikte, çeşitli hipotezler ortaya atılmıştır:

  • Kutuplardaki buzulların erimesi sonucu ağırlık kaybı
  • Sismik faaliyetlerden kaynaklanan okyanus gelgitleri
  • Ay'ın yerçekimi etkisi
  • Chandler'ın Yalpalama Etkisi: Dünya'nın küresel olmaması nedeniyle dönme eksenindeki küçük sapma

Uluslararası Astronomi Birliği'nden Christian Bizouard, "Dünya'nın dönüş hızının nedenini tam olarak bilmiyoruz. Bu yüzden sadece hipotezlerimiz var. Nedenin, Dünya'nın çekirdeğinin hareketinde yattığını düşünüyoruz." açıklamasında bulundu.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.