Dünyada pek çok ülke, gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Ekim Cumartesi'yi 27 Ekim Pazar'a bağlayan gece yaz saatinden kış saatine geçecek. Kalıcı saat uygulaması toplumda tartışma yaratsa da yetkililer, bu uygulamanın enerji tasarrufu sağladığını belirterek devam edeceğini ifade ediyor. Türkiye’de ise kış saati uygulaması olmadığından saatler değişmeyecek, ancak Avrupa ülkeleri saatleri geri alacağından Türkiye ile aralarındaki saat farkı 1’den 2 saate çıkacak.
Bazı telefonların saat ayarları otomatik olarak kış saatine geçebildiğinden, kullanıcıların saat ayarlarını kontrol etmesi öneriliyor. Bu yıl, yaz saatinden kış saatine geçiş 26 Ekim’i 27 Ekim’e bağlayan gece 03:00’te saatlerin bir saat geri alınarak 02:00’ye çekilmesiyle yapılacak.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, AKP grup toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, kış saati uygulamasında bir değişiklik düşünmediklerini ancak illerin mesai ve okul saatlerine dair düzenlemeler yapabileceğini belirtti. Bayraktar'ın açıklamasına göre, 2024’te Türkiye’de kış saati uygulanmayacak.
Çoğu Kuzey Yarımküre ülkesinin ekim sonunda saatleri bir saat geri aldığı bir ortamda, Türkiye 2016'dan bu yana GMT+3 diliminde sabit kaldı. Bu uygulamanın, Berat Albayrak’ın enerji bakanlığı döneminde enerji tasarrufu sağlamak amacıyla başlatıldığı ve 7 Eylül 2016’daki Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile yıl boyu sürmesi kararı alındığı, 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kalıcı hale getirildiği biliniyor.
Bilim ve Aydınlanma Platformu'nun raporuna göre, ülkelerin yaklaşık yüzde 40’ı enerji tasarrufu amacıyla geçici yaz saati uygulamasını kullanıyor.