Dünya Sağlık Örgütü açıkladı: Her yıl 11 milyon kişi bu yüzden ölüyormuş!

Bilecik Sağlık Müdürü Dr. Ferhat Damkacı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün araştırmalarına dayanarak önemli bir açıklama yaptı. Damkacı, hipertansiyonun küresel bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve her yıl dünya genelinde 11 milyon kişinin bu hastalık nedeniyle hayatını kaybettiğini vurguladı.

HİPERTANSİYON: CİDDİ BİR SAĞLIK SORUNU

Ferhat Damkacı, 30-70 yaş arası insanlarda sıkça görülen hipertansiyonun, tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine yol açabilecek kronik bir hastalık olduğunu belirtti.

HİPERTANSİYONUN RİSKLERİ

Hipertansiyon, inme, kalp krizi, kalp yetmezliği ve böbrek hasarı gibi ölümcül sonuçlara neden olabilmesi nedeniyle, dünya genelindeki hastalık ve ölümlerin en önde gelen risk faktörlerinden biri olarak kabul edilmektedir.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre, dünya genelinde 1,3 milyar kişi hipertansiyonla mücadele etmekte olup, her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

TÜRKİYE’DE HİPERTANSİYON

Türkiye'de 2023 yılında yapılan bir araştırmada, 15 yaş üstü nüfusta hipertansiyon sıklığının %18,3 olduğu ve bu oranın yaşla birlikte arttığı tespit edilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2022 yılı ölüm ve ölüm sebebi istatistiklerine göre, ülkedeki ölümlerin %3,5'i hipertansiyona bağlı olarak gerçekleşmiştir.

HİPERTANSİYONUN NEDENLERİ

Vakaların %95’inde hipertansiyona neden olan asıl sebep tam olarak belirlenememiştir. Ancak, hipertansiyona yol açan en sık nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, meyve ve sebzeden yoksun diyet, aşırı kilo veya obezite, yetersiz fiziksel aktivite, zararlı alkol kullanımı, tütün ve tütün ürünleri tüketimi ile stres bulunmaktadır.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.