Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi'ndeki son gelişmelerle ilgili açıklamasında, bölgenin acil insani durumunun vurgulayarak, "Gazze artık bir ölüm bölgesi haline geldi" dedi. Ghebreyesus, DSÖ ve ortaklarının Nasser Tıp Kompleksi'nde gerçekleştirdiği acil durum misyonlarını anlatarak, hastanelerdeki yoğun bakım ünitelerinin çalışamaz hale gelmesi nedeniyle birçok hastanın taşınmasına yardımcı olduklarını ifade etti. Ghebreyesus, "Geçtiğimiz üç gün boyunca DSÖ ve ortakları Gazze'nin güneyindeki Nasser Tıp Kompleksi'ne çok sayıda acil durum misyonu gerçekleştirdi. Yaklaşık 111 hasta ve yaralı ile en az 15 doktor ve hemşire hastanede bulunuyor. Yoğun bakım ünitesi artık çalışmadığı için DSÖ, birçoğu yürüyemeyen hastaların taşınmasına yardımcı oldu" sözlerini kullandı.
Bölgedeki şiddetli yetersiz beslenme oranlarının dramatik bir şekilde arttığını ve savaşın devam etmesiyle bu durumun daha da kötüleşeceğini belirten Ghebreyesus, Gazze'deki insani krize dikkat çekti. Gazze'nin bir ölüm bölgesi haline geldiğini vurgulayan Ghebreyesus, "Bölgenin büyük bir kısmı yıkıldı, 29 binden fazla insan öldü, çok daha fazlasının kayıp olduğu tahmin ediliyor ve çok daha fazlası da yaralı. Savaş başladığından bu yana şiddetli yetersiz beslenme oranı dramatik bir şekilde artarak bazı bölgelerde yüzde 1'in altından yüzde 15'in üzerine çıktı ve daha fazla hayatı riske attı. Bu rakam savaş devam ettikçe ve tedarik kesintiye uğradıkça artacaktır" dedi.
DSÖ'nün Gazze'nin kuzeyine insani yardım sağlanamamasını kaygıyla izlediğini belirten Ghebreyesus, hastanelerin kapanmak zorunda kaldığını ve sağlık çalışanlarının işlerini yaparken bombalanma riski altında olduğunu ifade etti. Ateşkes çağrısında bulunan Ghebreyesus, insanlığın galip gelmesi için derhal bir ateşkese, rehinelerin serbest bırakılmasına ve insani yardım erişiminin sağlanmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Ghebreyesus, "Nasıl bir dünyada yaşıyoruz; insanlar yiyecek ve su bulamıyor ya da yürüyemeyen insanlar bakım alamıyor? Nasıl bir dünyada yaşıyoruz; sağlık çalışanları işlerini yaparken bombalanma riski altında? Nasıl bir dünyada yaşıyoruz ki, hastaları kurtarmaya yardımcı olacak daha fazla güç veya ilaç olmadığı için hastaneler kapanmak zorunda kalıyor ve askeri güç tarafından hedef alınıyor?" dedi.