Dünya Sağlık Örgütü: Gazze'de Sağlık Krizi, Tıbbi Malzeme ve Yakıt Tükeniyor

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ve UNRWA Sağlık Direktörü Akihiro Seita, Gazze'de tıbbi malzeme ve yakıt stoklarının tükendiğini, hastanelerin yetersiz kaldığını ve tahliye edilmesi gereken 10 bin hasta olduğunu açıkladı. Temiz su ve sanitasyon eksikliği nedeniyle sağlık durumu kötüleşiyor.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris ve UNRWA Sağlık Direktörü Akihiro Seita, BM Cenevre Ofisi'nde Gazze'deki kritik durumu değerlendirdi. Harris, tıbbi malzeme ve yakıt stoklarının azaldığını, hastanelerin yetersiz kaldığını ve tahliye edilmesi gereken 10 bin hasta olduğunu belirtti. Seita, Gazze'deki temiz su ve sanitasyon eksikliğinin sağlık durumunu kötüleştirdiğini ve solunum yolu enfeksiyonu ile ishal vakalarının arttığını vurguladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Margaret Harris ve Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Sağlık Direktörü Akihiro Seita, BM Cenevre Ofisi'ndeki haftalık basın toplantısında, Gazze'deki son durum ve "UNRWA Sağlık Direktörlüğü 2023 Yılı Raporu" hakkında açıklamalarda bulundu.

DSÖ Sözcüsü Harris, Gazze'de tıbbi malzeme ve yakıt stoklarının azaldığını vurguladı. İsrail'in Refah'a kara saldırılarının başlamasından bu yana Kerem Ebu Salim (Şalom) Kapısı aracılığıyla üç tırın Gazze'ye ulaşabildiğini belirten Harris, Mısır'ın El-Ariş Limanı'nda bekleyen DSÖ'ye ait 60 yardım tırının Refah Sınır Kapısı'nın kapalı olması nedeniyle Gazze'ye giremediğini söyledi.

Harris, "Gazze Şeridi'nde resmi olarak halen hizmet veren 14 hastanemiz var, ancak bu hastaneler çoğu zaman yatılı hasta kabul edemiyor ve hizmetlerini sınırlamak zorunda kalıyor. Refah'ta sadece Birleşik Arap Emirlikleri Sahra Hastanesi zar zor hizmet veriyor. Burada beş sahra hastanesi var ancak hepsi dolup taşmış durumda ve yeterli malzeme tedarik edilemiyor," dedi.

Gazze'de tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyan hastaların durumuyla ilgili bir soruya yanıt veren Harris, "Tüm tıbbi tahliyeler aniden durduruldu. Tahliye edilmesi gereken yaklaşık 10 bin hasta var," dedi. Harris ayrıca, Refah bölgesinde şiddetin artması ve hizmetlerin sınırlandırılması nedeniyle bölgeyi terk edemeyen binden fazla kritik hasta ve yaralı bulunduğunu belirtti.

UNRWA Sağlık Direktörü Seita, ajansın 2023'te yaklaşık 7 milyon danışmanlık hizmeti verdiğini, bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanan 300 bin kişiyi tedavi ettiklerini ve yaklaşık 70 bin hamile kadının hastanelerde doğum yaptığını söyledi. Ancak Gazze'deki durumun çok kötü olduğunu vurgulayan Seita, burada sağlık merkezlerinin her gün yaklaşık 15 ila 20 bin kişiyi, bazen 25 bine kadar çıkan sayılarda, tedavi ettiğini belirtti.

Seita, Gazze'deki temiz su ve sanitasyon eksikliği nedeniyle sağlık durumunun çok kötü olduğunu, solunum yolu enfeksiyonu ve ishal vakalarının hızla arttığını söyledi. Batı Şeria'daki durumun da çok vahim olduğunu, burada 40'tan fazla sağlık merkezi bulunduğunu ancak bu merkezler arasında hareket etmenin oldukça zor olduğunu ifade etti. Ortalama üç hafta önce Gazze'yi ziyaret ettiğini ve gördükleri karşısında şok olduğunu belirten Seita, UNRWA'nın buradaki yedi sağlık merkezinde hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.