Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Ashok Philip, COVID-19 pandemisi ve gelecekteki sağlık krizleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Pandemilere karşı uluslararası iş birliğinin gerekliliğini vurgulayan Philip, aşıların güvenliğinden mRNA teknolojisinin potansiyeline kadar geniş bir yelpazede görüşlerini paylaştı ve global hekim göçünün sağlık sistemleri üzerindeki etkilerini ele aldı.
Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Ashok Philip, "Pandemiler Yüzyılı"nın eşiğinde olduğumuz konusunda önemli uyarılarda bulundu. COVID-19 pandemisinin deneyimlerinden yola çıkarak, büyük sağlık krizleriyle başa çıkmada uluslararası iş birliğinin hayati önemini vurguladı. Dr. Philip, pandemiler sırasında sınırları kapamanın etkisiz olduğunu belirterek, "Pandemi başladığında sınırları kapamak işe yaramıyor, çünkü virüs zaten sınırları aşmış oluyor," dedi. Ayrıca, "Dünyadaki hiçbir ülke büyük bir pandemiye tam olarak hazır değil, ama birlikte hareket ederek bu tür krizlerle başa çıkabiliriz," şeklinde konuştu.
Cumhuriyet'ten Merve Kılıç’ın haberine göre, Dr. Philip aşıların güvenliği ve önemine de değindi. "Hiçbir aşı yüzde yüz güvenli değildir ama her aşı, hastalıktan daha güvenlidir. mRNA aşılarının bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılmaya başlanması, bu teknolojinin potansiyelini gösteriyor," ifadelerini kullandı. Aşı karşıtlığının bilimsel temele dayanmayan iddialarla körüklendiğini belirten Philip, aşıların pandemiyle mücadelede kritik bir rol oynadığını vurguladı.
Dr. Philip, sağlık sektöründe yaşanan global "hekim göçü"ne de dikkat çekti. Avrupa ve Amerika’daki yaşlanan hekim popülasyonunun ve yetersiz genç hekim sayısının, dünya genelinde bir boşluk oluşturduğunu ve hekimlerin yüksek standartlara sahip ülkeleri tercih etmelerinin, küresel sağlık sistemlerinde dengesizlikler yaratabileceği uyarısında bulundu.