Dünya Ticaret Örgütü uyardı: Küresel ticarette riskler oluştu

Ekonomistler, bu yıl küresel ticaretin yavaş bir toparlanma sergileyerek %2,6 büyüyeceğini tahmin ederken, bölgesel çatışmalar, jeopolitik gerginlikler ve ekonomi politikalarına dair belirsizliklerin ticaret büyümesinde önemli riskler oluşturabileceğine dikkat çekti.

Dünya Ticaret Örgütü'nün (DTÖ) ekonomistleri tarafından hazırlanan "Küresel Ticaret Görünümü ve İstatistikler" raporu yayınlandı. Rapora göre, yüksek enerji fiyatları ve enflasyon etkisiyle 2023'te küresel ticaret %1,2 daraldı.

Geçen yıl mal ticaretinin ekonomik değeri %5 azalarak 24,01 trilyon dolara gerilerken, ticari hizmet ihracatı %9 artarak 7,54 trilyon dolara ulaştı ve mal ticaretindeki düşüşü kısmen telafi etti. Ticari hizmet ticaretindeki büyüme, uluslararası seyahatlerdeki toparlanma ve dijital hizmetlerdeki artıştan kaynaklandı. Bu yıl küresel ticaretin yüzde 2,6 ve 2025'te yüzde 3,3 büyüyeceği öngörülüyor. Enflasyon baskısının azalması ve özellikle gelişmiş ekonomilerde reel gelirin artmasıyla tüketimin artması bekleniyor.

Afrika'nın bu yılki ihracatının diğer bölgelere kıyasla %5,3 artması bekleniyor. Kuzey Amerika'da %3,6, Orta Doğu'da %3,5 ve Asya'da %3,4'lük ılımlı bir büyüme öngörülürken, Güney Afrika'nın ihracatı %2,6 artacak.

AVRUPA'NIN İHRACATININ %1,7 ARTMASI BEKLENMİYOR

Asya'da %5,6 ve Afrika'da %4,4 artarak küresel talebi destekleyeceği tahmin edilen ithalat, diğer bölgelerde ise ortalamanın altında artış gösterecek. Jeopolitik gerilimler ve ekonomi politikalarındaki belirsizlikler ticarette toparlanmayı kısıtlayabilir. Gıda ve enerji fiyatları jeopolitik gelişmeler nedeniyle artabilir. Süveyş Kanalı'ndaki aksaklıkların ekonomik etkisi şimdiye kadar sınırlı kaldı, ancak bazı sektörler (otomotiv ürünleri, gübre, perakende) gecikmeler ve navlun maliyetlerindeki artışlardan etkilendi. DTÖ Genel Direktörü Ngozi Okonjo Iweala, küresel ticaretin toparlanma eğiliminde olduğunu ancak ekonomik büyüme ve istikrarın sürdürülebilmesi için jeopolitik gerilimler ve ticaretin parçalanması gibi risklerin azaltılması gerektiğini belirtti.

DTÖ Başekonomisti Ralph Ossa, bazı hükümetlerin üretimi yeniden şekillendirme ve ticareti dost ülkelere kaydırma amacıyla adımlar attığını belirterek, kesintilerin, jeopolitik gerilimlerin ve politika belirsizliğinin devam ettiği koşullarda ticaret görünümüne ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.