Dünya yörüngesinde yaklaşık iki boyunca 'Mini Ay' dolaşacak

Küçük bir göktaşı, 29 Eylül'den itibaren Dünya'nın yörüngesine girerek geçici bir "mini Ay" olacak. '2024 PT5' adı verilen bu cisim, 10 metre uzunluğunda ve sadece profesyonel teleskoplarla görülebilecek. 25 Kasım'a kadar yörüngede kalacak göktaşının 2055'te yeniden ziyaret etmesi bekleniyor.

Küçük bir göktaşı, 29 Eylül'den itibaren Dünya'nın yörüngesine geçerek geçici bir "mini Ay" olarak gezegenimize eşlik edecek. Ancak bu gök cismi, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük. Eğer profesyonel bir teleskopunuz varsa, onu gözlemleyebileceksiniz. BBC Türkçe’nin haberine göre, 7 Ağustos'ta NASA'nın asteroid uyarı sistemi tarafından tespit edilen ve '2024 PT5' olarak adlandırılan bu göktaşı, Arjuna asteroid kuşağından kopmuş. 

Bu tür asteroidler, Dünya'ya 4,5 milyon kilometre kadar yaklaşabiliyor ve 3 bin 540 kilometre/saat hızla hareket ederken, yerçekimi kuvvetinin etkisiyle geçici olarak Dünya'nın yörüngesine girebiliyor. Dr. Jennifer Millard, göktaşının 29 Eylül ile 25 Kasım arasında Dünya etrafında döneceğini belirtiyor. Ortalama 10 metre uzunluğundaki bu gök cismi, Ay ile kıyaslandığında oldukça küçük. Bu nedenle, sadece profesyonel teleskoplarla görüntülenebilecek ve internette birçok güzel fotoğrafı paylaşılacak.

Daha önce de benzer "mini Ay"lar tespit edilmişti ve çoğunun kaybolduğu düşünülüyor. Örneğin, 2022 NX1 asteroidi hem 1981 hem de 2022'de Dünya'nın mini Ay'ı olmuştu. 2024 PT5’in de 2055’te tekrar Dünya'yı ziyaret etmesi bekleniyor. Dr. Millard, bu olayın güneş sistemimizin ne kadar yoğun olduğunu ve keşfedilmemiş birçok cismin bulunduğunu vurguladığını belirtiyor. Bu durum, gökyüzünü sürekli izleme gerekliliğini de ortaya koyuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.