Dünyanın 8'inci kıtasıyla tanışın

ABD'de yayımlanan bilim dergisi 'Amerikan Jeoloji Topluğu'nda yayımlanan bir araştırma dünyada 7 değil 8 kıta olduğunu ortaya koydu. 211 bilim insanının yer kabuğu çatlakları konusunda yaptığı çalışmalar Avustralya'nın...

ABD'de yayımlanan bilim dergisi 'Amerikan Jeoloji Topluğu'nda yayımlanan bir araştırma dünyada 7 değil 8 kıta olduğunu ortaya koydu. 211 bilim insanının yer kabuğu çatlakları konusunda yaptığı çalışmalar Avustralya'nın doğusunda 'Zealandia' isimli yeni bir kıtanın varlığını ortaya çıkardı.

Yeni Zelanda ve Yeni Kaldonya isimli bölgelerin Avustralya'dan 85 milyon yıl önce koparak ayrılan ve 4.9 milyon kilometrekarelik kıtanın bir parçası olduğu belirtiliyordu. 'Zealandia' terimi 90'lı yıllarda 200 milyon yıllık parçalanmış bir süper-kıtanın bir kısmını ifade etmek için kullanılmıştı.

Okyanus tabanındaki yarıklar, kaya türleri ve alanın sınırlarını inceleyen uzmanlar, fikri ileriye taşıyarak buranın yeni bir kıta olduğu kanısına vardılar. 4.9 milyon kilometrekarelik yüzölçümüyle yüzde 94'ü su altındaki "Zealandia" dünyanın en küçük kıtası olabilir.

Bölgede milyarlarca dolar değerindeki yeraltı kaynakları bulunuyor. Yeni kıtanın varlığı bu kaynakların kimin kıta sahanlığında bulunduğu tartışmalarına da yol açabilir. Ancak bu durum yalnızca Birleşmiş Milletler kıta sahanlığı antlaşmalarına göre belirlenebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

CIA Başkanı William Burns Kahire'de, İsrail-Hamas müzakerelerini değerlendiriyor
Carla Bruni'nin Yolsuzluk Davası: Sarkozy'yi Kurtarma Operasyonu
Suudi Arabistan, kaçak hacılarla mücadele için yeni talimatlarını duyurdu
Almanya'yı Vuran Şiddetli Hava: Yağışlar ve Fırtınalar Felaketi Getirdi
Biden'ın Göç Politikası Açıklaması: Japonya ve Hindistan'a Yönelik Eleştiri