'Dünya'nın akvaryumu' yok oluyor!

Küresel ısınma nedeniyle Avusturalya’da bulunan Büyük Bariyer Resifi’nin yüzde 35’inin yok olduğu açıklandı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Terry Hughes, UNESCO’nun dünya mirası listesinde bulunan mercan kayalıklarının...

Küresel ısınma nedeniyle Avusturalya’da bulunan Büyük Bariyer Resifi’nin yüzde 35’inin yok olduğu açıklandı. Çalışmayı yürüten Prof. Dr. Terry Hughes, UNESCO’nun dünya mirası listesinde bulunan mercan kayalıklarının artan sıcaklıklara dayanamadığını ve beyazladıklarını söyledi. Çalışmaya göre mercanlar kendilerini onaramadıkları için kayıp oranı yüzde 35’e ulaştı.

Queensland Üniversitesi’nden Profesör John Pandolfi, devam eden sürecin korkutucu olduğunu söyledi: “Büyük Bariyer Resifi’nde gördüğümüz en kötü durum. Dramatik bir kayıp. Bağlam şöyle; Büyük Bariyer Resif’nin yüzde 25 veya 30’luk kısmını 30 yılda kaybettik. Fakat bu özel olay bir sezonda oluştu. Gittikçe kötüleşiyor ve bunun Büyük Bariyer Resif’nin devamı için ne anlama geldiği konusunda hepimiz endişeliyiz.''

RESİFTEKİ CANLILIK YOK OLUYOR

Beyazlamanın büyük ölçüde orta ve kuzey kesiminde gerçekleştiğini belirten bilim insanları, resifin UNESCO tarafından ''yok olma tehlikesi bulunan doğal varlık’ ilan etmesini talep ediyor.

Mercanların bir aydan uzun süre yüksek sıcaklığa maruz kalması, besin sağlayan alglerin dışarı atılarak canlılığın kaybolmasına neden oluyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Hamas: Ateşkes ve Esir Takası Görüşmeleri Tamamlandı!
Endonezya Sarsıldı: 6,2 Büyüklüğünde Deprem!
Gazinin Beklenen Onuru: 100 Yaşındaki Jack Milton Mezuniyet Kepini Sonunda Aldı!
Kerem Şalom Sınır Kapısı'na Yapılan Havan Topu Saldırısında İsrailliler Öldü
Hizbullah, İsrail'in Kiryat Şmona'sına İran Yapımı Füzelerle Saldırdı: Yaralılar Var