UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan ve en iyi korunan 20 şehir arasında bulunan Safranbolu’da, 8. Safran Festivali etkinlikleri TUSAŞ’a yönelik terör saldırısı nedeniyle iptal edildi. Bunun yerine, bu yıl Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi’ndeki İsmail Yılmaz’a ait safran üretim çiftliğinde safran hasadı etkinliği düzenlendi.
Karabük Vali Yardımcısı Erol Özkan, Belediye Başkanı Elif Köse ve diğer yetkililerin katıldığı etkinlikte, vatandaşlar sepetlerle safran hasadı yaparak bolca fotoğraf çekildi. Safran tarlaları, son yıllarda hem tarımsal bir ürün olarak hem de turizmin canlanmasına katkı sağlamasıyla yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekti.
Belediye Başkanı Elif Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, festivalin terör saldırısı nedeniyle safran hasadı etkinliğine dönüştürüldüğünü belirterek, saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı diledi. Safranın ilçe için önemine değinen Köse, üretimin yetersiz olduğunu ve tarihte Türkiye’nin ihtiyacını karşılayacak kadar safran üretilirken, şimdi sadece Safranbolu’nun ihtiyacını bile karşılayamadığını ifade etti. 2015’ten beri safran üretiminin artmasının önemine vurgu yapan Köse, her yıl çiftçi sayısının arttığını ve hasat dönemlerinde Safranbolu’ya olan ilginin de yükseldiğini belirtti.
Karabük’e iki ay önce gelen Edanur Erkin, safran çiçeği ile karşılaşmayı beklemediğini belirterek, manzarayı çok beğendiğini ve safranın faydaları hakkında bilgi edindiğini söyledi. Karabük Üniversitesi öğrencisi Buse Polat ise, safranın değerli bir baharat olduğunu vurguladı ve dikkatli bir şekilde hasat yapmaya çalıştığını ifade etti. Üretici İsmail Yılmaz, yerli ve yabancı ziyaretçilerin hasat etkinliğine büyük ilgi gösterdiğini belirtti.