Dünyanın en pahalı muzu için müzayede düzenlenecek

Maurizio Cattelan’ın "duvara bantlanmış muz" eseri, çağdaş sanatın absürt yanını temsil ediyor. İlk olarak 2019'da 120 bin dolara satılan eser, şimdi 1,5 milyon dolara ulaşması beklenen fiyatıyla yeniden müzayedede.

Sanat dünyasında büyük yankı uyandıran Maurizio Cattelan’ın "duvara bantlanmış muz" eseri, yeniden satışa çıkıyor. Çağdaş sanatın absürt yönünü simgeleyen eserin üç kopyasından biri için düzenlenecek müzayedede, satış fiyatının 1 milyon ila 1,5 milyon dolar arasında olması bekleniyor. 

2019 yılında Art Basel Miami Beach'teki Perrotin galeride ilk kez sergilenen ve 120 bin dolara alıcı bulan eser, bir özgünlük sertifikası ve sergilenme talimatlarıyla birlikte satılıyor. Müzayede evi Sotheby’s, eserin satışına yalnızca tek bir muz ve bir bant rulosu dahil edildiğini belirtti.

İlk sergilenmesinde, performans sanatçısı David Datuna esere yaklaşıp muzu duvardan sökerek yemiş, bu eylemi "Aç Sanatçı" adıyla sosyal medyada paylaşmıştı. Datuna, Cattelan’ın işlerini sevdiğini belirtmiş ve muzu "çok lezzetli" bulduğunu ifade etmişti.

Sanat fuarında üç baskısı satılan eserden biri, Paris'teki lüks mağaza Colette'in kurucusu Sarah Andelman, diğeri Miami'den koleksiyoncular William ve Beatrice Cox tarafından satın alındı. Üçüncü kopya ise anonim bir koleksiyoncuya ait. Eser, 20 Kasım’da Sotheby’s The Now and Contemporary müzayedesinde satışa sunulmadan önce, New York, Londra, Paris, Milano, Hong Kong, Dubai, Taipei, Tokyo ve Los Angeles’ta sergilenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.