Dünyanın en pahalı nükleer maddelerinden biri Türkiye'de ele geçirildi!

Niğde’de gerçekleştirilen operasyonda, nükleer reaktörlerde kullanılan 14 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi. Kaliforniyum, dünyada en pahalı

Niğde’de gerçekleştirilen operasyonda, nükleer reaktörlerde kullanılan 14 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi. Kaliforniyum, dünyada en pahalı nükleer maddelerden biri.

Niğde İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlülüğü ekipleri yabancı uyruklu E.N. ve F.V isimli şahısların elinde nükleer madde olan kaliforniyum maddesi olduğunu belirledi. Ekipler yaptığı operasyonda 14.22 gram kaliforniyum maddesi ele geçirirken şahısları gözaltına aldı. Yabancı uyruklu iki şahıs ifadelerinin ardından sevk edildikleri mahkeme tarafından tutuklanarak Niğde Kapalı Cezaevine gönderildi.

KALİFORNİYUM NEDİR?

Kaliforniyum maddesi, 98 atom numarasına ve Cf sembolüne sahip radyoaktif metalik bir kimyasal elementtir. 1950 yılının Şubat ayında ilk kez Kaliforniya Ünversitesi'ndeki laboratuvarda küryumun alfa parçacıkları (helyum yonları) ile bombardıman edilmesiyle üretilmştir. Normal basınç altında bir 900 °C'nn üstünde ve dğer 900 °C'nn altında olmak üzere iki farklı kristal yapıda bulunan Kaliforniyum maddes, oda sıcaklığında hava ile temas ettiğinde yavaşça matlaşmaktadır.

Periyodik tabloda aktinitler serisinde bulunan Kalforniyum, yeryüzünde bulunduğu kadarıyla doğal bir şekilde elde edilememektedir. Fakat çeşitli nükleosentezlerin meydana gelmesi nedeniyle uranyum cevherlernde birkaç dakikalığına da varlığını sürdürmektedr.

KALİFORNİYUM NEREDE KULLANILIR?

Kaliforinyum, nükleer araştırmalarda füsyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca nötron kaynağı olarak, petrol kuyularında nem ölçüm aygıtlarında ve altın ya da gümüş araştırma çalışmalarında da kullanılan br

elementtir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Haberleri

Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 16 bin 170'e ulaştı
Felakette ikinci gün
Can kaybı 912'ye yükseldi
Can kaybı 912'ye yükseldi
Şanlıurfa-Diyarbakır yolu yine kapatıldı