Dünyanın İlk Ahşap Uydusu "LignoSat" Yörüngeye Hazırlanıyor

Japonya merkezli Sumitomo Forestry ve Kyoto Üniversitesi, dünyanın ilk ahşap uydusu "LignoSat"ı üretti. Manolya ağacından yapılan ve 1 kilogram ağırlığındaki uydu, geleneksel ahşap işleme teknikleriyle üretildi. "LignoSat", Eylül ayında Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngeye fırlatılacak.

Japonya merkezli Sumitomo Forestry (SFC) ve Kyoto Üniversitesi, dünyanın ilk ahşap uydusu "LignoSat"ın üretim sürecini tamamladı. Bir kilogram ağırlığındaki uydu, geleneksel ahşap işleme teknikleriyle vida ve yapışkan kullanılmadan manolya ağacından üretildi. Alüminyum çerçeveli ve güneş panelleriyle donatılan "LignoSat", gerekli dayanıklılık testlerini başarıyla geçti. Eylül ayında ABD'deki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngeye fırlatılması planlanan uydu, ahşabın uzayda kullanım potansiyelini araştıracak.

Dünyanın ilk ahşap uydusu projesi tamamlanmak üzere. Japonya merkezli Sumitomo Forestry (SFC) firması ve Kyoto Üniversitesi'nin ortaklaşa geliştirdiği çevre dostu "LignoSat" uydusunun üretim süreci sona erdi.

Yapılan ortak açıklamada, düşük maliyetli ve çevre dostu uzay teknolojileri geliştirme amacıyla başlatılan projenin yaklaşık dört yılda tamamlandığı belirtildi.

 

1 KİLOGRAM AĞIRLIĞINDA

 

Bir kilogram ağırlığındaki "LignoSat" uydusunun vida ve yapışkan kullanılmadan, geleneksel ahşap işleme teknikleriyle üretildiği bildirildi. Manolya ağacından yapılan ve alüminyum çerçeveye sahip olan uyduya güneş panelleri monte edildiği ve gerekli dayanıklılık testlerinin başarıyla gerçekleştirildiği vurgulandı.

"LignoSat" uydusunun önümüzdeki hafta Japonya Uzay Araştırma Ajansı’na (JAXA) teslim edileceği ve Eylül ayında ABD'deki Kennedy Uzay Merkezi'nden yörüngeye gönderileceği açıklandı.

 

ADINI "AĞAÇTAN YAPILMA" VE "UYDU" KELİMELERİNDEN ALIYOR

 

Adını İngilizce "ağaçtan yapılma" anlamına gelen "lignified" ve "uydu" anlamına gelen "satellite" kelimelerinden alan "LignoSat" uydusundan elde edilecek verilerin, ahşabın uzayda kullanım potansiyelinin keşfedilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.