Yeni rapor, New York City'nin zenginlikte zirvede olduğunu doğruluyor. ABD, ilk 50'de 11 şehirle öne çıkıyor. Singapur'un yükselişi ve Çin'in performansı dikkat çekiyor. Monako ise dünyanın en pahalı şehri olarak belirtiliyor. Henley & Partners, yatırım göçü programlarının önemine dikkat çekiyor.
Henley & Partners ile New World Wealth'in 2024 Dünyanın En Zengin Şehirleri Raporu'na göre, New York City liderliğini sürdürüyor. ABD, ilk 50'de 11 şehirle ön plana çıkıyor. New York'un toplam serveti 3 trilyon doları aşıyor ve birçok G20 ülkesinin toplam servetinden daha fazla. Şehirde 349,500 milyoner, 744 santi-milyoner ve 60 milyarder bulunuyor.
İkinci sırada, San Francisco ve Silikon Vadisi'ni içeren Kuzey Kaliforniya'nın Körfez Bölgesi var. Bölge, milyoner nüfusunda son on yılda yüzde 82'lik bir artış yaşadı. Üçüncü sıradaki Tokyo'nun HNWI sayısında yüzde 5'lik bir düşüş yaşamasıyla Singapur, dördüncü sıraya yükseldi. Londra ise son on yılda yüzde 10'luk bir düşüşle beşinci sıraya geriledi.
Çin'in performansı dikkat çekici. Pekin, milyoner nüfusunda yüzde 90'lık bir artışla ilk 10'a girdi. Afrika veya Güney Amerika'dan hiçbir şehrin ilk 50'de olmamasına rağmen, Nairobi ve Cape Town gibi şehirlerin gelecekte daha büyük bir rol oynayabileceği öngörülüyor.
Monako, süper zenginler için en güvenli liman olarak öne çıkıyor ve kişi başına düşen servet bakımından dünyanın en üst sırasında yer alıyor. Metrekare başına 35,000 doları aşan daire tutarlarıyla dünyanın en pahalı şehri olarak belirtiliyor.
Henley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, yatırım göçü programlarına sahip ülkelerdeki şehirlerin zenginler için cazip olduğunu söylüyor. Bu programlar aracılığıyla önde gelen uluslararası servet merkezlerinde yaşama, çalışma, eğitim alma ve yatırım yapma hakkı elde etmek mümkün. Uluslararası zenginlik ve miras planlamasının giderek daha önemli hale geldiğini belirtiyor.