'Düşük profil' denince akla gelen ilk isim!

Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri olmayan ancak Meşrutiyet'in ardından Osmanlı döneminde sık sık yaşanan 'saray darbesi' ile hem başbakanlık hem de AKP genel başkanlığından el çektirilen Ahmet Davutoğlu'nun yerine 'düşük profilli'...

Cumhuriyet tarihinde eşi benzeri olmayan ancak Meşrutiyet'in ardından Osmanlı döneminde sık sık yaşanan 'saray darbesi' ile hem başbakanlık hem de AKP genel başkanlığından el çektirilen Ahmet Davutoğlu'nun yerine 'düşük profilli' bir emanetçi genel başakan ve başbakan aranıyor.

NEDEN EMANETÇİ?

AKP'nin 22 Mayıs'ta yapacağı kongrede, kimin aday olacağı konusunda tek karar verici merci Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan. AKP delegesi ise, göstermelik kongrede Saray'ın işaret edeceği o ismi onaylayacak.

Ancak Ankara kulislerine göre, seçilecek genel başkançok uzun süre o koltukta oturmayacak. Erdoğan'ın geçiş döneminin ardında AKP Genel Başkanlığı için damadı Berat Albayrak'ı düşündüğü biliniyor. Darbenin hemen ardından Davutoğlu'nun yerine Damat Berat'ın getirilmesinin rahatsızlık nedeniyle şimdilik bu projenin ertelendiği de dile getiriliyor.

"DÜŞÜK PROFİLLİ" OLACAK?

Berat Albayrak seçeneği dılarda bırakıldığında Davutoğlu'nun yerine geleceği iddia edilen isimler şunlar: Binali Yıldırım, Bekir Bozdağ, Numan Kurtulmuş, Nurettin Canikli ve hatta Mustafa Şentop. Seçilecek isim henüz belli değil ancak, özelliği artık çok net biliniyor; 'düşük profilli' olacak..Uzun yuıllar Tayyip Erdoğan'ın konuşma metinlerini yazan ve son seçimlerde AKP Ankara Milletvekili seçilen Aydın Ünal, isim toto devam ederken 'Yeni başbakan düşük profilli biri olacak' diyerek, seçilecek ismin profilini tarif etti.

O TARİF RAHATSIZLIK YARATTI

Aydın Ünal'ın Erdoğan'ın bilgisi ve izni dışında konuşmayacağını iyi bilen AKP'liler, bu mesajı doğrudan 'Erdoğan'ın mesajı' olarak okudu. Ancak bu tarif, başbakanlık ve genel başkanlık bekleyen isimlerde rahatsızlık yarattı. Adaylığı ilan edildiği andan itibaren 'düşük profilli' olarak anılacak olmak, mevcut isimleri tedirgin etti.

"DÜŞÜK PROFİL" DEYİNCE EKLA GELEN İLK İSİM

Aydın Ünal'ın 'Düşük profil' tarifinin ardından, AKP'yi ve Ankara siyasetini yakından takip eden gözlemciler şu ana kadar adı başbakanlık için hiç geçmeyen bir ismi anmaya başladı. O isim ise 7 Haziran seçimlerinin ardından partisinin aksi yöndeki kararına rağmen önce seçim hükümetine giren, ardından da 1 Kasım'da AKP'den milletvekili seçilerek kurulan kabinede de Başbakan Yardımcısı seçilen Tuğul Türkeş.

Tuğrul Türkeş'in bakanlık koltuğu için babasının kurucusu olduğu partiyi terk ederek AKP'ye geçmesi, başbaakanlık koltuğu için gelecek bir teklife asla 'Hayır' demeyeceği iddia ediliyor.

ERDOĞAN İÇİN DE TEHLİKE TAŞIMIYOR

Saray'a çıktıktan sonra parti üzerineki kontrolünü kaybetmek istemeyen Erdoğan'ın, teşkilat içinde gücü olmayan bir ismi genel başkan yaparak, Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in yaşadığı akıbeti yaşamak istemediği biliniyor. Bu durumda da AKP tabanında karşılığı olmayan ve Erdoğan için hiç bir risk taşımayan Tuğrul Türkeş'in ideal bir isim olduğu da tartışılmaz bir gerçek. 

ERDOĞAN'LA DOSTLUĞU ESKİYE DAYANIYOR

Öte yandan, Tuğrul Türkeş AKP'ye 1 Kasım'da katılmış olsa da, Erdoğan'la olan dostluğu AKP'nin kuruluşunun da öncesine dayanıyor. Araştırmacı yazar Erol Mütercimler, Tayyip Erdoğan ile Tuğrul Türkeş arasındaki 'samimiyeti' geçtiğimiz günlerde anlatmıştı. (Erol Mütercimler'in açıklaması için tıklayın)

'Düşük profilli' başbakanın kim olacağı 22 Mayıs'ta belli olacak. Erdoğan'ın seçeceği o isim kim olacak şimdilik belli değil. Ancak, Tuğrul Türkeş profilinin tarif edilen profile uygun olduğunu ise Saray siyasetini yakından takip eden gözlemcilerin üzerine hemfikir olduğu bir konu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Alaşehir İYİ Parti İlçe Başkanı ve yönetiminden sekiz kişi istifa etti ve CHP'ye geçti
Kişisel veriler yurt dışına aktarılıp, yurttaş güvenliği ihlal ediliyor
İktidar ile Anayasa değişikliği konusunda yan yana gelmemiz mümkün değil
AK Parti'de hükûmetin 2028'e kadar gidemeyeceği konuşuluyor
Erdoğan dışında ‘yeni politikalar üretebilen isimler olmadığı’ dillendiriliyor