E-Devlet Üzerinden GSS Borcunuzu Kontrol Edin! Borcu Olanlar Hacizle Karşılaşabilir

Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası borcu olan vatandaşlar için e-haciz işlemlerine başladı. Uzmanlar vatandaşları e-devlet üstünden borçları olup olmadığını kontrol etmeleri mevzusunda uyardı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu bulunan vatandaşlar için e-haciz uygulamalarına başladı. Uzmanlar, vatandaşları e-devlet üzerinden borç durumlarını kontrol etmeleri konusunda uyardı. GSS borcu olanlar, prim borçları nedeniyle sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak. Devlet hastanelerinde ve Sağlık Bakanlığı'na bağlı sağlık tesislerinde sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için 31 Aralık 2024'e kadar süre tanınmıştı.

Tebligatlar Gönderilmeye Başladı

GSS prim borcu bulunan kişilere, SGK tarafından ödeme tebligatları gönderilmeye başlandı. Bu tebligatlarda, borçlarını ödemeyen vatandaşlara haciz işlemi uygulanacağı belirtiliyor. Uzmanlar, vatandaşların GSS borçlarını kontrol etmek için e-devlet kapısını kullanabileceklerini, T.C. kimlik numarası ile "GSS Sorgulama" sayfasına girerek borç sorgulama yapabileceklerini ifade etti. Borcun bir kısmının ödenmesi durumunda bile vatandaşlar sağlık hizmetlerinden faydalanamayacak.

GSS Prim Borcu Nedir?

1 Ocak 2012 tarihindeki düzenlemeyle Genel Sağlık Sigortası kapsamına prim ödeme zorunluluğu getirildi. Sigortalı çalışanların primlerini işverenleri öderken, çalışmayanlar kendi primlerini ödemekle yükümlüdür. Çalışmayanlar için gelir testi yapılmakta ve asgari ücretin üçte birini aşan aylık gelire göre prim hesaplanmaktadır. Gelir testi yaptırılmadığı takdirde, geçerli asgari ücretin yüzde 3'ü kadar prim borcu hesaplanmaktadır. Bu durum, zamanla birikmiş GSS prim borcuna neden olmaktadır. SGK, borcu ödemeyenlerden icra ve haciz yoluyla tahsilat yapabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.