Yükselen kiralar, ev sahibi ve kiracı arasındaki anlaşmazlıkları derinleştirirken, sahte imzalarla düzenlenen tahliye taahhütnameleri sorunu yeni bir boyuta taşıdı. Ev sahipleri, kiracıların imzalarını taklit ederek hukuki süreç başlatıyor ve bu durumu özellikle yaz tatillerinde kiracıların itiraz süresini kaçırma ihtimaline dayanarak fırsata çeviriyor. Hukukçular, kiracıları düzenli olarak e-devlet hesaplarını kontrol etmeye ve olası bir imza sahteciliği durumunda derhal itirazda bulunmaya çağırıyor.
Son dönemde ev sahibi-kiracı anlaşmazlıklarında sahte imza kullanımıyla yaşanan vakalar hızla artıyor. Bazı ev sahiplerinin, kiracıların imzalarını taklit ederek sahte tahliye taahhütnameleri düzenlediği tespit edildi. Bu yöntemle kiracılara yedi günlük itiraz süresi tanınarak, özellikle tatil döneminde olan kiracılar mağdur ediliyor.
Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan, sahte bir tahliye taahhütnamesi ile karşılaştığını, ancak düzenli e-devlet kontrolü sayesinde yedi günlük itiraz süresini kaçırmadan mağduriyeti önleyebildiğini belirtti. Avukat Umut Metin de, e-devlet hesaplarının düzenli olarak kontrol edilmesinin bu tür dolandırıcılıklara karşı önemli bir savunma mekanizması olduğunu vurguladı.
Yasaların Açıkları Fırsatçıların Elinde
Ekonomim'de Yener Karadeniz'in haberine göre, Avukat Ragıp Şengül, son dönemde artan sahtecilik suçlarına dikkat çekerek, imza taklitlerinin hukuki bir suç teşkil ettiğini belirtti. Şengül, tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için belirli koşulları taşıması gerektiğini ifade etti ve sahte imzalarla düzenlenen belgelerin sayısındaki artışa vurgu yaptı. "Kiracının imzasının taklit edilmesi, özel belgede sahtecilik suçu olarak değerlendiriliyor ve tespit edilmesi halinde sorumlular cezalandırılabilir," dedi.
Şengül, bu tür sahtecilik vakalarında fırsatçıların yasalardaki boşluklardan faydalandığını ve ev sahiplerinin bu durumu başkalarına belge hazırlatarak örtbas etmeye çalıştığını belirtti. Yaz aylarında bu tür olayların arttığını dile getiren Şengül, "Öyle bir dönemdeyiz ki, her gün yeni bir sahtecilik vakası ile karşılaşıyoruz. Sulh hukuk mahkemelerindeki dosya sayısı, 2021 yılına göre 3-4 kat arttı," şeklinde konuştu.