e-Devletin ölümsüzleri seçmen listesinde yer alıyor mu?

e-Devlet sistemi üzerinden alt üst soy bilgi sorgusu yapan vatandaşlar, 3-4 kuşak önceki akrabalarının raporda hala sağ gözükmesi nedeniyle şaşkınlık geçiriyor.

ABC Haber Merkezi

Seçimlere sayılı günler kala, hayali seçmen tartışmaları da gündemdeyken geçtiğimiz seçim döneminde de gündeme gelen ''e-Devlet'in yaşayan ölüleri''nin hala yaşıyor gözükmeleri akıllara, ''Ölmüş insanlara sahte TC numarasi verilip oy mu kullandırılacak?'' sorusunu getirdi.

Sağ gösterilen ölü örneklerinden biri 1834 doğumlu Halime Eskici. Rapora göre 185 yasinda. 
Bu bir yazilim hatası olabilir. Ancak öyle ise basit bir yazılım bile 140-150 yaşının üzerindeki  herkesi “öldu” kabul edip sisteme o sekilde girmesi gerekmezmi? Bu hatalar niçin düzeltilmiyor?

DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GELMİŞTİ

Geçtiğimiz yıl, 1800’lü yıllarda doğanların sağ olarak gösterilmesi ve sistem üzerinde aynı yıllarda doğan kişilere soyadı verilmesi dikkat çekmiş, sosyal medyanın gündemine oturmuştu (Soyadı Kanunu ise 1934 yılında yürürlüğe girmişti.)...

Geçen zamana rağmet e-Devlet sistemindeki bu ''hata''nın sürüyor olması, 12 Eylül referandumu öncesi herkül.org'a konuşan Fethullah Gülen'in , "İmkân olsa mezardakileri bile kaldırarak referandumda 'Evet' oyu kullandırmak lazım. Ben zannediyorum kalkarlar da" ifadelerinin karşılık bulmuş hali gibi...

İşte sosyal medyada o dönem, konuyla ilgili yer alan paylaşımlardan bazıları:

'ORTADAN KAYBOLAN' SEÇMENLER VAR

24 Haziran seçimlerinde seçmen listelerinde yer alan 923 bin 796 seçmen, 31 Mart seçimlerine ilişkin YSK’nin açıkladığı seçmen listesinde yer almadı. Bu seçmenlerin 233 bin 937’si hayatını kaybederken, 205 bin 630'u asker, 43 bin 278'i ise hükümlü. 375 bin 107 kişinin Mernis’te adres kaydı olmadığı için ortadan kaybolduğu belirtiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri

Özgür Özel'den Erdoğan'a anlamlı hediye: Cumhuriyet Ateşi
Özgür Özel, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşecek
İYİ Parti Trabzon’da istifalar devam ediyor
Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ile bir görüşme gerçekleştirdi
Meclis Başkanı Kurtulmuş bugün DEM Parti, İYİ Parti ve Saadet Partisi'ni ziyaret edecek