E-Devlet'te Yeni Maaşını Düşük Gören Emekliler Dikkat! Gerçek Maaşınız Bu Şekilde Belli Olacak

Bu sabah TÜİK'in açıkladığı yüzde 37.57'lik enflasyon farkı, emeklilerin maaşlarına yansıtıldı. E-Devlet'ten yapılan sorgulamalarda emekli maaşlarının çok düşük görülmesi üzerine bazı vatandaşlar duruma tepki gösterirken, uzmanlar gerçek maaşların farklı formül üzerinden hesaplanacağını bildirdi.

Son haftalarda Türkiye gündemini meşgul eden emekli zammı konusundaki belirsizlik, gelecek hafta içinde düzenlenecek olan kabine toplantısında çözüme kavuşacak. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın emekli ve memur maaşları için net zam oranlarını açıklaması beklenirken, e-Devlet üzerinden görüntülenen zamlı aylıklar konusundaki karmaşaya dair SGK uzmanlarından açıklama geldi.

Sabah saatlerinin peşinden milyonlarca emekli, ocak ayında alacağı emekli aylığını e-Devlet üstünden kontrol edebilir hale geldi.

HİÇBİR ZAM ALMADIĞINI GÖREN EMEKLİLER HAYRETE DÜŞTÜ!

TÜİK tarafından 3 Ocak tarihinde açıklanan yıllık enflasyonun ardından hesaplanan 6 aylık enflasyon farkı yüzde 37.57 olarak belirlendi. Bu oran, 17-26 Ocak tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yansıyacak maaştaki kök artışı temsil ederken, şu anda 7 bin 500 lira maaş alan birçok vatandaş, Ocak ayında da aynı maaşı almaya devam edecek.

10 Sayılı Kanun'un ek 19. maddesi uyarınca maaşı 5 bin ila 6 bin lira arasında olan milyonlarca emeklinin aylıkları, otomatik olarak 7 bin 500 liraya yuvarlanmaktadır. Bu yapılan kök maaş artışının ardından, milyonlarca emeklinin şu ana kadar hiçbir artış almamasının temel nedeni, en düşük emekli maaşının değişmemiş olmasıdır.

En düşük emekli maaşında bir değişiklik yapabilmek için, ilgili 5510 Sayılı Kanun'un ek 19. maddesinde değişiklik yapılması gerekmektedir. Bu nedenle, Meclis'in ilerleyen günlerde toplanarak, kabine tarafından belirlenecek oranda zam için görüşmeler gerçekleştirmesi bekleniyor.

GERÇEK MAAŞLARINI BU ŞEKİLDE ÖĞRENECEKLER


Başka bir ifadeyle, en düşük emekli maaşı alan milyonlarca vatandaş, yeni yılın başlamasıyla birlikte alacakları maaşlar için gelecek hafta yapılacak açıklamayı bekleyecek. Ödemeler ise Şubat ayının ilk günlerinde veya Şubat ayındaki maaşlarla birlikte yapılacak.

Yapılacak yeni zamla birlikte, örneğin en düşük emekli maaşının 12 bin lira olduğu bir senaryoda, düşük kök maaşa sahip olan emekliler, ocak ayında 7 bin 500 lira maaş almaya devam edecekler. Eksik alınan 4 bin 500 liralık kısım ise Şubat ayının ilk haftasında veya 17-26 Şubat tarihleri arasındaki maaşlara eklenerek ödenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Ev alacaklara haber: Konut fiyatlarının düştüğü bölgeler açıklandı
Otomobil devi, kepenk indiriyor! İflas başvurusuyla birlikte çok sayıda kişi işsiz kalabilir!
Yatırımcılar uyarıda bulunuyor! Piyasalarda beklenmedik değişimler olabilir
Türkiye'nin Dev Şirketi İflas Etti! Şirket Sahibinin Son Hali Şaşkınlık Yarattı!
Gayrimenkul uzmanı, önümüzdeki iki yıl içinde konut fiyatlarında bir düşüş olabileceğini ifade etti