E-ticarete devlet denetimi geliyor

İki yıl önce kabul edilen ve bugüne dek her tür istenmeyen mesajın (e-posta, kısa mesaj vs.) düzenlenmesi ile kamuoyunda bilinen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki 6563 no’lu kanun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın...

İki yıl önce kabul edilen ve bugüne dek her tür istenmeyen mesajın (e-posta, kısa mesaj vs.) düzenlenmesi ile kamuoyunda bilinen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki 6563 no’lu kanun, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın girişimi ile e-ticaret sitelerine ciddi bir düzenleme getirecek.

22 Eylül 2016 tarihinde hazırlanan tebliğ taslağı, son hâlini almak için sektörün görüşlerini bekliyor. Taslak, bu hâliyle kanunlaşırsa, e-ticaret sektöründe görülecek değişiklikler şunlar olacak:

YENİ E-TİCARET KANUNU NE GİBİ DEĞİŞİKLİKLER SUNACAK?

Öncelikle e-ticaret siteleri kayıt altına alınacak. Böylece, özellikle adı sanı bilinmeyen e-ticaret platformlarının güvenilirliği sorgulanabilecek. Alışverişte sorun yaşanırsa, muhattap bulma derdi ortadan kalkacak. Kayıtlar 1 Haziran 2017’ye kadar tamamlanacak.

Ticaret yapan gerçek kişilerin T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası, şirketlerin ise MERSİS no ve vergi kimlik no bildirmesi zorunlu olacak. Bunun dışında KEP adresi, mobil uygulama ve alan adı, e-ticaretin türü, e-ticaret dışı ticari faaliyetler, mal ve hizmetlerin türü, ödeme yöntemleri de bildirilecek.

Ülke genelinde e-ticaret istatistikleri oluşturulacak. Bu sayede e-ticaretin e-devlet üzerinden ödenen vergiler hariç gerçek büyüklüğünü görebileceğiz. Bu verilerin BTK’nın Telekomünikasyon sektörü için hazırladığına benzer detaylı bir raporla sunulması, sektörün gelişmesi için son derece önemli olduğunu düşünüyoruz.

Henüz içerisinde bir içerik bulunmasa da, www.eticaret.gov.tr adresinin bu bilgi alışverişinin merkezi olması planlanıyor. B2C, B2B, B2G, C2C başta olmak üzere her tür e-ticaret türü ve sektörün hacmini ve gelişimi ile ilgili bilgiler de burada yayımlanacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin tamamında geçerli olacak: Emeklilerin hepsi ücretsiz faydalanacak
İflas haberleri artarken o şirket 90 bin lira maaşla personel alıyor: İşte detaylar
Koton'un halka arz detayları belli oldu! Giyim devi, 70 ülkeye ürün satıyor: İşte detaylar
VakıfBank, Ekonomiye 2 Trilyon TL Katkı Sağladı!
Dikkat! Temassız kart sahipleri için limit 1500 liraya yükselecek: Tarih açıklandı