Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Birliği'nin (AB), ABD'nin olası yeni gümrük tarifelerine doğrudan karşılık vermek yerine, bu konuyu müzakere ederek çözmesi gerektiğini belirtti. Financial Times'a verdiği mülakatta, Lagarde, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin ve diğer bazı ülkelerden gelen mallara yönelik gümrük tarifeleri uygulama planını değerlendirdi.
Lagarde, Trump'ın tarifelerin kapsamı ve uygulanma temeline dair belirsizliklere dikkat çekerek, "Bu konuda netlik yok. Geniş, ayrım gözetmeyen tarifeler geniş etkiler yaratır, ancak daha seçici ve hedefli tarifeler farklı bir sonuç doğurur." ifadelerini kullandı. Ayrıca, AB'ye yönelik olası tarifelerin yüzde 10 ila 20 arasında değişebileceğini ve bu farkın önemli olduğunu vurguladı. Lagarde, "Trump'ın müzakere tarzı bu. Bir aralık sunmak, karşı tarafla istişareye açık olduğunuzu gösterir." dedi.
Avrupa Komisyonu'nun bu duruma ilişkin hazırlık yaptığını anlatan Lagarde, ABD ile olası bir ticaret savaşının dünya ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini belirtti. AB'nin, ABD'den belirli ürünleri satın almayı teklif edebileceğini ve bunun daha yapıcı bir yaklaşım olacağını söyledi. Lagarde, Avrupa'nın ABD'den daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz ve savunma ürünleri satın alabileceğini ifade etti.
Lagarde, ABD'nin Çin'e yönelik tarifelerinin küresel ekonomide belirsizlik yaratacağını belirterek, "Ayrışma süreci, yeni ABD hükümetinin niyeti gibi görünüyor. Buradaki soru, bu sürecin düzenli mi yoksa düzensiz mi gerçekleşeceği." dedi. ABD'nin, Çin'e yönelik yüzde 60 gümrük vergisi uygulama planının, riskten kaçınma amacına hizmet etmediğini belirtti.
Son olarak, ABD ile Avrupa arasındaki ekonomik farkın son 30 yılda giderek arttığını belirten Lagarde, "Bu fark büyüdü, ancak bu 30 yıl boyunca sürekli bir kriz yaşadığımız anlamına gelmez. 1990'larda ABD bilişim devrimine ayak uydurdu ve biz bu fırsatı kaçırdık." şeklinde konuştu.