ECB Başkanı Lagarde açıkladı: "Dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor"

ECB Başkanı Christine Lagarde, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde yaptığı açıklamada, küresel büyüme görünümünün gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda bir miktar iyileştiğini ifade etti.

ECB Başkanı Christine Lagarde, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları çerçevesinde yaptığı açıklamada, küresel büyüme görünümünün gelişmiş ve gelişmekte olan piyasalarda bir miktar iyileştiğini ifade etti. Lagarde, düşen enerji fiyatları, normalleşen arz koşulları ve sıkı para politikasının etkisiyle dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti. Ancak, küresel ekonominin sıkı para politikasını başarıyla sürdürmesine rağmen büyüme beklentilerinin tarihi normların altında kaldığını vurguladı.

Lagarde, artan jeopolitik gerilimlerin enflasyonu yukarı yönlü, büyümeyi ise aşağı yönlü etkileyebileceğini ancak küresel görünüme yönelik risklerin genel olarak ekonomik etkinlik ve enflasyon açısından dengeye geldiğini ifade etti.

Euro Bölgesi'nde dezenflasyon sürecinin enflasyonun tüm ana bileşenlerine yayıldığını aktaran Lagarde, "​​​​​​Özellikle verimlilik artışındaki toparlanmanın iş gücü maliyet artışı üzerindeki aşağı yönlü baskıyı güçlendirmeye başlamasıyla dezenflasyon sürecinin devam etmesi bekleniyor," diyerek bir değerlendirmede bulundu.

Bölgede enflasyonun bu yıl yüzde 2,3'e ve 2025 ortalarında yüzde 2'ye düşmesinin beklendiğini belirten Lagarde, "Enflasyon görünümüne yönelik riskler iki yönlü. Yukarı yönlü riskler arasında artan jeopolitik gerilimlerin yanı sıra daha yüksek ücret artışı ve beklenenden daha dirençli kar marjları yer alıyor," sözlerini aktardı. 

Lagarde, ECB'nin enflasyon yüzde 2 hedefine sürdürülebilir bir şekilde yaklaştığı yönünde güveninin daha da artması halinde para politikasında gevşemeye gidilmesinin uygun olacağını, faiz oranının seyri konusunda önceden bir taahhütte bulunulmadığını kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

TÜİK yılın ilk çeyrek işsizlik rakamlarını açıkladı
Merkez Bankası Enflasyon Tahminini Açıklayacak: Emekliler İçin Zam Beklentisi Yükseliyor
'Hazırlığınızı yapın' diyen İslam Memiş, gram altında dip ve zirve iki rakam verdi
İsrail'den Türkiye'ye ticaret misillemesi
Kamuda tasarruf tedbirleri genelgesi Resmi Gazete'de