Edirne'de, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne yapılan çağrıların çoğu gereksiz çıkıyor. Son üç ayda gelen çağrıların neredeyse %60'ı asılsız ihbarlarla dolu. Bu durum, gerçek acil durum çağrılarının cevaplanmasını zorlaştırıyor ve sistem üzerinde ağır bir yük oluşturuyor. Acil müdahale için 7/24 hizmet veren çalışanlar, asılsız ihbarlardan sıkılmış durumda. Özellikle aşk acısı gibi kişisel konularla ilgili gereksiz çağrılar, ciddi acil durumların dikkate alınmasını engelliyor. Bu nedenle, asılsız ihbarlara cezai yaptırımlar getirilmiş durumda. İdari para cezası uygulanarak, bu tür gereksiz aramaların azaltılması hedefleniyor.
Edirne'deki 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların %58'i gereksiz aramalardan oluşuyor. Bu, acil durum çağrılarının büyük bir kısmının asılsız olduğu anlamına geliyor. 112 çalışanlarını en çok asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar yoruyor çünkü bu çağrılar, gerçek acil durumlar için hazırlıklı olmalarını zorlaştırıyor.
Son üç ay içinde Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi'ne gelen çağrıların %58,42'si vakaya dönüşmedi. Bu da çok ciddi bir oran; çünkü gerçek acil durumlar için bu çağrıları bekleyen ekiplerin zamanını gereksiz yere tüketiyor.
Bazı örnekler de durumu özetliyor: 112 çağrı karşılama çalışanı Şeyma Nur Mantar, bir vatandaşın aşk acısı çektiğini iddia ederek itfaiye istediğini belirtiyor. Bu gibi asılsız ihbarlar, ciddi acil durum çağrılarını işlemek için zaman ve kaynakları gasp ediyor.
Bu sorunu çözmek için cezai yaptırımlar da uygulanıyor. Acil durum dışında çağrı merkezini arayan ve asılsız ihbarda bulunan kişilere 1980 TL idari para cezası uygulanıyor. Bu ceza, gereksiz çağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir ve gerçek acil durumlar için 112'ye ulaşmak isteyenlerin önünde bir engel oluşturabilir.