Editörün seçtikleri / 16 Nisan 2018

Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi...

ABC Kitap’a ulaşmak için iletişim:
abcgazetesikitap@gmail.com

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Aldatıldık’ dememek için, ’aldanmamak’ için ve ülkemizde ve dünyada olan bitenlerin farkında olmak için okumak ve daha fazla okumak gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta bir sakınca görmüyoruz.

Kürk Mantolu Madonna’nın popçu Madonna olduğunu zanneden medya figürlerine ülkenin teslim edildiği bir dönemde, daha fazla okumanın bir ödev olduğunu bilen okurlarımıza yeni bir seçki sunuyoruz.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

Kitap dünyasındaki son gelişmelerden haberdar olmak için ABC Kitap sayfalarını takip etmeniz sizin için yeterli.
ABC izleyicilerine keyifli okumalar diliyoruz

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Fikret Başkaya
KAPİTALİZM NİHAİ KRİZİ ÜZERİNE BİR DENEME
Yordam Yayınları 

Daha önce Paradigmanın İflası çerçevesinde resmî ideolojinin köklü bir eleştirisini geliştiren, Başka Bir Uygarlık İçin Manifesto yazarak “neyi, nerede, nasıl üretmeli, nasıl tüketmeli, nasıl yaşamalı?” soruları ekseninde müştereklere dayanan yeni bir demokrasiyi tartışan Fikret Başkaya, şimdi de Çöküş’ü anlatıyor.

Kapitalizmin son büyük krizi, onun aynı zamanda nihai krizi mi? Bugüne kadarki krizlerin dinamikleri nelerdi, bugün yaşadığımız kriz diğerlerinden farklı olarak ne gibi dinamiklere sahip? Aslında “kriz”, ondan çıkış ihtimalini de barındırdığı için, “çöküş” gibi farklı bir kavram ekseninde mi düşünmeliyiz?

Bir çöküş yaşanacaksa bu birdenbire mi gerçekleşecek, yoksa bir süreç, eğilim olarak mı kendini gösterecek? Ekolojik yıkım hangi noktaya dayandı? Gerçekten hepimiz “aynı gemide” miyiz? Mevcut sistem geri dönüşü olmayan bir yola mı girdi, öyleyse bunun verileri neler?

Başkaya’nın Çöküş’ü bu soruların yanıtlarını oluşturan; kalkınma, teknoloji, uygarlık, finansallaşma gibi kavramları ayrıntısıyla tartışan çok önemli bir yapıt. Peki, bütün bu tartışmaların ışığında önümüzde ne gibi seçenekler beliriyor? Yoksa seçeneksiz miyiz? Kısa yanıtını Fikret Başkaya’nın şu sözlerine, uzun yanıtını ise tüm bir kitaba bırakalım:

“Eğer mevcut durum sürdürülebilir değilse, çöküş kaçınılmaz ise, önümüzde iki seçenek var demektir: Birincisi, çöküşü radikal bir devrimle bir fırsata dönüştürmek, aracın direksiyonunu sola kırmak, ama bu işi de vakitlice yapmak, zira zaman daralmakta; ikincisi, çöküşün altında kalmak… Bu ikisi arasında bir orta yol, bir üçüncü seçenek yok…”

256 s. İstanbul 2018

Yılmaz Polat
CIA PENÇESİNDE ADALET VE KÜRT AÇILIMI
Siyah Beyaz Yayınları

Gazeteci Yılmaz Polat, Amerikan Başkanları; Ronald Reagan, George Bush, Bill Clinton, oğul George Bush, Barack Obama ve son olarak Donald Trump dönemlerinde, CIA’nın bölgemizde oynadığı ve oynattığı “Kürt ve Ilımlı İslam” oyunu ve aktörlerini belgelere dayanarak yazıyor.

Kitapta, CIA’ın hedefindeki Türk siyasetçiler, Türkiye’deki muteber adamları ile din ve şeriat oyuncuları anlatılıyor. CIA’nın Ilımlı İslam, Kürt milliyetçilik hareketinin yapılanmasındaki rolü ve AKP döneminde fiyaskoyla sonuçlanan “Adalet ve Açılım” sürecini kapsıyor.

PKK’ya masa başında verilen “Barış” pazarlığı eğitimi ve ABD’nin AKP Hükümeti’ne verdiği “Adalet Danışmanlık Hizmeti” sergileniyor. Kürt açılımının şifresi Erdoğan’ın Bush ile Oval Ofis’te baş başa görüşmesinde saklı.

Bush “Beyler bize izin verin. Tayyip’le baş başa görüşmek istiyorum” diyerek Erdoğan’ın sırtına dokunup Oval Ofis’e yürüdü. Recep Tayyip Erdoğan, Ofis’e yönelirken Dışişleri Bakanı Babacan’a gelmesi için işaret etti.

Kitapta, ABD’nin desteğini alan yeteneksiz siyasetçi ve kuryelerin kirli ilişkileri ile kurgulanan “Federal Yapı” senaryolarını bulacaksınız.

220 s. İstanbul 2018

Cahit Kayra
VARLIK VERGİSİ
Tarihçi Kitabevi 

Varlık Vergisi tartışması, uygulanmasından 70 yıl sonra, dünyadaki siyasi değişime koşut bir görüntüde ve o günlerin değil günümüzün ölçütleriyle yeni, anakronik bir kampanyayla canlandırıldı. Bu tartışma, ilgili kamuoyunu o derece bizar etmiş olmalı ki, bıkkınlık veren bu durum karşısında ilk kez daha kapsamlı bir şekilde hazırlanan Savaş Türkiye Varlık Vergisi kitabı beklenilen ilgiyi gördü. O nedenle yeni baskılara gitmek gereği duyuldu.

Kitaba gösterilen bu ilginin arkasındaki düşünsel temel şudur:

Varlık Vergisi tartışması formatı altında açılan bu eleştiri kapmanyası, Türkiye Cumhuriyeti’ni, bu Cumhuriyet’in temel değerlerini, Cumhuriyet’i kuran ve yöneten erdemli kadroyu haksız yere küçültmek, yaralamak içinmiş izlenimini veriyor. Bu amacı taşıyan bazı yazılar, seçili bir bölümü olayın tümünden ayırarak eleştiri malzemesi yapmakta ve bir anlamda konuyu istenilen belli bir yöne çekmektedir.

Bu kitap, Varlık Vergisi olayını tek bir açıdan değil bir bütün halinde ve karşılaştırmalı olarak açıklamak için hazırlanmıştır.

432 s. İstanbul 2018

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kitap Haberleri

Her insan öldürür sevdiğini!
Polisiye edebiyat mercek altında
Bülent Arınç’ın yeni kitabı
Nadir Kitap ve kitantik’e erişim engeli
Demirtaş'ın Leylan'ı şimdi D&R raflarında