Editörün seçtikleri / 2 Nisan 2018

Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi...

ABC Kitap’a ulaşmak için iletişim:
abcgazetesikitap@gmail.com

-------------------------------------------

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için "Yeni çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı / ABC En Çok Satanlar Listesi" oluşturdular.

Aldatıldık’ dememek için, ’aldanmamak’ için ve ülkemizde ve dünyada olan bitenlerin farkında olmak için okumak ve daha fazla okumak gerektiğini bir kez daha hatırlatmakta bir sakınca görmüyoruz.

Kürk Mantolu Madonna’nın popçu Madonna olduğunu zanneden medya figürlerine ülkenin teslim edildiği bir dönemde, daha fazla okumanın bir ödev olduğunu bilen okurlarımıza yeni bir seçki sunuyoruz.

Editörlerimizin seçkisinde edebiyattan, tarihe, inceleme-araştırma kitaplarından politik eserlere ve hatıra kitaplarına kadar pek çok türde okunmaya değer kitaplar ve yayınevlerinin okurlarla buluşturdukları yeni eserler yer alıyor.

Kitap dünyasındaki son gelişmelerden haberdar olmak için ABC Kitap sayfalarını takip etmeniz sizin için yeterli.
ABC izleyicilerine keyifli okumalar diliyoruz

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Ursula K. Le Guin
DÜNYANIN KIYISINDA DANS
Çeviren:Seda Ersavcı
İthaki Yayınları

“Basılan kitapların fikirlerini hic¸bir zaman degˆis¸tirmemek gibi bir sıkıntıları var,” diyor Le Guin, Dünyanın Kıyısında Dans’ın önsözünde ve “feminizm, edebiyat, seyahat ve sosyal sorumluluk” başlıkları altında topladığı elli metninde modern edebiyattan menopoza, ütopya düşüncesinden rodeoya, aile planlamasından sansüre, J.R.R. Tolkien’den Italo Calvino’ya kadar çeşitli fikirlerini güçlü, kıvrak ve oyunbaz üslubuyla bir araya getiriyor. Kelimelerin kadim büyücüsü Le Guin 1976-1988 arasında yazdıklarıyla, onlarca sene sonra dahi günümüzü doğrudan etkilemeye devam ediyor…

“…ister sanat, ister bilim, ister teknoloji, ister s¸irket yo¨netimi, ister yatagˆın altını su¨pu¨rmek olsun, neye yetenegˆiniz varsa onu yapmanızı; size sırf bir kadın yaptıgˆı ic¸in bunun ikinci sınıf bir is¸ oldugˆunu so¨ylediklerinde cehenneme kadar yollarının oldugˆu yanıtını vermenizi ve es¸it is¸e es¸it u¨cret kazanmanızı umuyorum. Hu¨kmetme ve hu¨kmedilme ihtiyacı duymadan yas¸amanızı umuyorum. Hic¸bir zaman kurban olmamanızı umuyorum ama bas¸kaları u¨zerinde erk sahibi olmamanızı da umuyorum. Bas¸arısız oldugˆunuzda, yenildigˆinizde, acı c¸ektigˆinizde, karanlıkta kaldıgˆınızda karanlıgˆın sizin yurdunuz, hic¸bir savas¸ın olmadıgˆı ve hic¸bir savas¸ın kazanılmadıgˆı ama gelecegˆin oldugˆu, yas¸adıgˆınız yer oldugˆunu hatırlamanızı umuyorum…”

456 s. İstanbul 2018

Fırat Kutluk
MÜZİK VE POLİTİKA
h2o Kitap

“Müzik ve politika her zaman iç içeydi.”
Politikacıların ısmarladığı yapıtlar ya da devrimcilerin bestelediği marşlar her zaman politik değil miydi? Bugün hâlâ türküler ve şarkıların Türk, Ermeni ya da Rum kökeni üzerine tartışmaların sürüp gitmesi politik değil midir?

Mozart’ın senfoni ve konçertolarında arayıp duracağımız politika, operalarında göz çıkarır. Senfonileriyle politikaya göndermeler yapan Beethoven sonuncusunda politikayı dillendirir. Özgürlük operalarının bestecisi Verdi, aynı zamanda politikacıydı.

Wagner, Komünist Manifesto’dan sadece bir yıl sonra Sanat ve Devrim'i kaleme aldı; Müzikte Yahudilik kitabıyla, bizzat torunu tarafından, Yahudi karşıtlığının bayraktarlığıyla anıldı; Hitler ve Nazilerce baş tacı edildi. Mascagni ömrünü İtalyan milliyetçiliğine, şovenizmine ve faşizmine hizmet ile tüketti. Tescilli faşistler Furtwangler ve Karajan’ın yönettiği pek çok yapıtın kaydı, bugün hâlâ en iyi yorumlar arasındadır.

Şostakoviç müziğine gizlenirken, Stalin onun bestelerini ideolojisi için kullandı. Hans Eisler ve Kurt Weill komünist olduklarını asla saklamadılar. Pete Seeger, McCarthy döneminin cadı avında insanlık onurunu asla yitirmedi, hiç kimsenin ismini vermedi. Cem Karaca o kadar politikti ki nihayetinde nasibine politik bir yargı düştü: "Dönek."

Sonuçta müzik de hayatın bir dili ve dile getirilecek şeyler arasında politika da var.

Fırat Kutluk bu dile gelişin nasıl gerçekleştiğini müzik ve politika ilişkisi ve işlevselliği üzerinden çözümlüyor.
Müzik ve politika bugün de iç içe.

176 s. İstanbul 2018

Abidin Dino
GÖREN GÖZ İÇİN FİKRET MUALLA
Kırmızı Kedi Yayınevi 

“Bir ressamın bir başka ressam üzerine yazdığı, bu elinizde tuttuğunuz kitap, Türkçede benzeri olmayan bir kitaptır. (…)
Bu, dünya görüşleri birbirinden farklı, sanatları birbirinden ayrı yollarda ilerlemiş iki sanatçının dostluğunun kitabıdır…
Tek sözcükle bir vefa kitabıdır.”
-Ferit Edgü

Ressam Abidin Dino, ressam Fikret Muallâ’yı anlatıyor. Kendisi bir öykücü gibi, Muallâ’yı bir öykü kahramanı gibi anlatıyor. Gören Göz İçin Fikret Muallâ’da Abidin Dino, 1930’larda Bakırköy Akıl Hastanesi’ne yaptıkları bir ziyaretin anısıyla başlayarak Ayasofya’dan Galata’ya, Bakırköy’den Saint-Anne’a, İstanbul’dan Paris’e bütün duraklarıyla, ölümde sonlanan yolculuğunda Fikret Muallâ’nın hayatındaki kırılma noktalarını, dönemiyle, dönemin şartları ve insanlarıyla birlikte dile getiriyor…

Abidin Dino, Fikret Muallâ ile olan derin dostluğunu bir dil şölenine dönüştürürken, resim sanatı üzerine de önemli yorumlarda bulunuyor.
184 s. İstanbul 2018

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

ABC Kitap Haberleri

Her insan öldürür sevdiğini!
Polisiye edebiyat mercek altında
Bülent Arınç’ın yeni kitabı
Nadir Kitap ve kitantik’e erişim engeli
Demirtaş'ın Leylan'ı şimdi D&R raflarında