Editörün Seçtikleri | 20 Ocak 2020

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.Terry EagletonWALTER BENJAMİN YA DA DEVRİMCİ ELEŞTİRİYE DOĞRUÇeviren: Ferit Burak AydanSel YayıncılıkTerry...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.

Terry Eagleton

WALTER BENJAMİN YA DA DEVRİMCİ ELEŞTİRİYE DOĞRU

Çeviren: Ferit Burak Aydan

Sel Yayıncılık

Terry Eagleton, bu çalışmasında Walter Benjamin'in eserlerini, devrimci bir eleştirinin imkân, sınır ve sorunlarını açığa çıkarmak üzere ele alıyor. Önce devrimci eleştirinin karşı karşıya olduğu kilit sorunları aydınlatmak adına Benjamin'in eleştiriye dair ortaya koyduğu temel meseleleri görünür kılıyor; ardından da hem yazım süreci hem de nihai ürün bakımından sosyalist kültür teorisi ile kültürel pratik arasındaki ilişkileri ve bunların devrimci siyasetle ilintisini araştırıyor.

Walter Benjamin ya da Bir Devrimci Eleştiriye Doğru, bir burjuva aydını olarak yetişmiş olmasına karşın kendisini tarihsel eleştirinin devrimci dönüşüm gücüne adayan Benjamin'in geliştirdiği kavramlara, fikirlere ve eserlerine dair özgül tartışmalara da bir müdahale amacı taşıyor.

Her dönem okurunu şaşırtmış ve heyecanlandırmış Benjamin'e, edebiyat eleştirisinde altına bakılmadık taş bırakmayan Eagleton'ın tuttuğu ışık yepyeni ufuklar açıyor.

231 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Alfred Adler

BİR YAŞAMÖYKÜSÜNÜ OKUMA SANATI

Çeviren: Kamuran Şipal

Say Yayınları

Alfred Adler bu kez bir vaka analiziyle okurun huzuruna çıkıyor. Ağır bir obsesif-kompulsif nevroz vakasını ele alıyor. Fakat vakayı çok değişik bir tarzda sunuyor: Viyanalı bir genç kızın kaleme aldığı özyaşamöyküsünü yüksek sesle okuyor. Genç kız hayatını anlatırken, Adler, nevrozun temelini atan olaylardan söz edildiğinde araya giriyor ve tanılarını koyuyor. Terapi konusuna ise sadece kitabın sonundaki birkaç sayfada değiniyor; hastanın normale dönmesi için yaşam tarzının tamamen değişmesinin zorunlu olduğunu ve bunun da ancak hastada topluluk hissi yaratılarak yapılabileceğini belirtiyor.

Hem ustaca kaleme alınmış çok ilginç bir özyaşamöyküsü okuyacak hem de etkileyici bir analiz ve tanı koyma sürecine şahitlik edeceksiniz.

239 s.

İstanbul 2019

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Slavoj Zizek

Umutsuz Olma Cesareti

Çeviren: Ilgın Yıldız

Eksik Parça Yayınları

Giderek kötüye giden bir dünyada iyimser gelecek beklentilerinin karşılığı yok. Dünya sisteminin içinde bulunduğu durumun vahametini olduğu gibi kabul etmeden yeni bir alternatif yaratamayız.

“Giorgio Agamben bir röportajında, ‘düşünce, umutsuz olma cesaretidir,’ demişti – en kötümser teşhisin dahi, şu meşhur tünelin sonundaki ışığı ima edip moral vererek sözünü noktaladığı tarihsel ânımız için bilhassa geçerlidir bu içgörü. Asıl cesaret bir alternatif tahayyül etmek değil, aşikâr bir seçenek olmadığı gerçeğinin akıbetini kabullenmektir: Bir alternatif hayali, teorik korkaklığın göstergesidir ve bizi açmazımızın kördüğümünü düşünmekten alıkoyan bir fetiş görevi görür. Kısaca, gerçek cesaret, tünelin sonundaki ışığın muhtemelen karşıdan bize yaklaşmakta olan başka bir trenin farı olduğunu kabullenmektir.”

384 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.