ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar/Editörün Seçtikleri/Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Roland Boer
DİNİN ELEŞTİRİSİ
Marksizm ve Teoloji Üzerine-2
Çeviren: Deniz Ali Gür
Ayrıntı Yayınları
Cennetin Eleştirisi’nin sonunda materyalist teoloji olarak adlandırılabilecek olan şey için yol haritası belirlemekte olduğuma işaret etmiştim, ama şu günlerde epey dile düştüğü için bu adlandırmayı kullanmakta tereddüt ediyorum. Artık beş ciltlik bir diziyi bulmuş olan (ve toplu olarak Cennetin ve Dünyanın Eleştirisi başlığını taşıyan) bu çalışmada yaptığım şey ise bu türlü türlü Marksist eleştirmenden aldığım çeşitli açılımları derlemek. Bu bir miktar çeşitli talaş parçaları toplayıp sonra bunlardan ne yapılabileceğini görmek için boyut ve biçim üzerine kafa yormaya benziyor. Ya da metaforu değiştirmek gerekirse: bu açılımları çantama koyduktan sonra sessiz bir noktaya oturacak, bunları çimlerin üzerine serecek, yeniden düzenleyecek, bağlantıları araştıracak ve bunlardan mantıklı bir sistem çıkıyor mu diye bakacağım, tabi “sistem” biraz iddialı olabilir. Bu Marksizm ile teolojinin kesişiminde bulunan bir düşünme tarzı ya da daha ziyade, ancak teolojiyle iştigal eden bu Marksistlerin eserlerine büsbütün kendimi kaptırırsam gerçekleştirebileceğim bir görev. Büyük dinlerin ekonomik, sosyal ve ideolojik tarihlerinin Marksist ilhamlı yeniden inşaları birer bitmemiş projedir.
304 s.
İstanbul 2020
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Randi Hutter Epstein
HORMONLARIN GÜCÜ
Hayatımızdaki Hemen Her Şeyi Kontrol Eden Salgıların Tarihi
Çeviren: Aysun Babacan
Metis Yayınları
Hormonlar nasıl keşfedildi? Bu keşif tıp tarihi için neden bir dönüm noktasıydı? Öncesinde hormon bozuklukları olan insanlar neler yaşıyordu? Hormonları kontrol ederek bedenlerimize hükmetme çabalarımız ne gibi zaferler ve hüsranlarla sonuçlandı? Cinsiyet hormonları hakkında öğrendiklerimiz, cinsel kimliklerimize dair görüşlerimizi nasıl değiştirdi? Son araştırmalar ileri yaştaki erkek ve kadınların rağbet ettiği hormon takviye ve tedavileri hakkında ne diyor?
Tıp yazarı Randi Hutter Epstein bu kitapta, ergenlikten cinselliğe, metabolizmadan davranışlara, ruh hallerinden uykuya ve bağışıklık sistemine kadar hayatımızın birçok kritik veçhesini yöneten hormonların tarihini inceliyor. Endokrinolojinin doğuşundan günümüze kadar uzanan heyecan verici bir hikâye bu.
İçinde neler yok ki: hormonların yeni yeni keşfedildiği zamanlarda mezarlardan ceset çalarak salgı bezlerini inceleyen doktorlar; gençleştirme vaatlerine inanarak vazektomi yaptıran yaşlı erkekler; muğlak cinsel organlarla doğan ve ailelere danışılmaksızın ameliyat edilerek doktorlarca bir cinsiyet “dayatılan” bebekler; çocuklarının boyunu uzatabilmek için morglardan ve patoloji laboratuvarlarından yüzlerce hipofiz bezi toplamayı göze alan çaresiz ebeveynler; yılmadan çalışarak “imkânsızı” başaran biliminsanları; tıbbın gelişmesiyle birlikte nihayet ait olduklarını hissettikleri cinsiyete geçebilen insanlar…
Hormonların tarihi aynı zamanda keşiflerin, yanlış adımların, azmin ve umudun da hikâyesidir, diyor Epstein. Hormonların Gücü, hem temel bilimi hem de onu şekillendiren insanları birlikte ele alarak, bizi biz yapan şeyin hikâyesini anlatıyor.
296 s.
İstanbul 2020
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
İbrahim Ünal
TARİHE NOT
Akılda Kalanlar (1976-1980)
Ayrıntı Yayınları
Umut ve mücadelenin 10 yılı…
1970’li yıllar, Türkiye tarihinde istisnaidir.
1970’ler dünya gelişmeleri ile bağlantılarını atlamadan… Çok tartışılması, çok kurcalanması gerekir. Son zamanlarda, o dönemi ele alan eserler, romanlar, anı kitapları arttı. Bu iyi bir gelişmedir. Yarım anlayan yarım eyler! Doğru anlamadan olmaz! Herkesin, her kesimin sorumluluğudur kayda geçmek. Tarihe Not düşmek! O zaman mümkün entelektüel olgunluk. O zaman mümkün her zaviyeden gerçeğe yolculuk. Tek bir yolun taşlarıyla olmaz, gökyüzünün kuşlarından da bilmek gerekir.
496 s.
İstanbul 2020
KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ