Editörün Seçtikleri | 24 Şubat 2020

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular...

ABC Kitap editörleri, bu hafta da sizler için “Yeni Çıkanlar / Editörün Seçtikleri / Haftanın Kitabı” listelerini oluşturdular.

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Sevim Kahraman

ELEŞTİRİNİN ESTETİĞİ

Edebiyatta Aydınlanma ve Postmodern Gericilik

Tekin Yayınevi

“Gerçekçiliğin insanı ileri götüren, toplumları aydınlatan yanı en önemli özelliğidir. Buna karşın günümüz yazarlarının birçoğu ister bilinçli ister bilinçsiz olsun gerçekliği yadsıyıp karanlığa gömülürken okuru da bu bataklığa çekiyor. Karşı-gerçekçi yazarlar, gerek mistisizm, gerek karamsarlık ve umutsuzluk dolu yapıtlarıyla yaşamı aşağı çekerler. Kapitalizm dünyasının edebiyat ve sanat diye dayattığı meta ürünlerini bize pazarlamaya çalışırlar. Bu düzeni kırmak toplumsal bilinci uyandırmaktır. Gerçekçi olmayan yapıtlar karşı-gerçekçi, modern roman ya da yeni roman olarak adlandırılır. Günümüzün en çok satanları da genellikle bu sınıftandır. Bu çalışmanın amacı ise karşı-gerçekçi yapıtların bilinci nasıl körelttiğini göstermektir."

Sevim Kahraman, Türk edebiyatından seçtiği gerçekçi ve karşı-gerçekçi romanları edebiyat kuramları ışığında incelerken, neredeyse unutmaya başladığımız estetik değerlerin edebiyata nasıl yansıtılması gerektiğini de hatırlatıyor. Eleştirinin Estetiği, bir edebi yapıta okurun hangi bakış açısıyla yaklaşması gerektiği konusunda zihinlerde yeni kapıları aralıyor.

192 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Umberto Eco

ERTELENMİŞ KIYAMET

Çeviren: Leyla Tonguç Basmacı

Nora Yayınları

Umberto Eco’nun 60’lı ve 80’li yıllar arasında kitle kültürü üzerine yazdığı makalelerden oluşan Ertelenmiş Kıyamet, kitle kültürüne tamamen karşı çıkanlarla (kıyametçiler), farkında olmaksızın bu kültüre hizmet edip onun bir parçası olan zamane entelektüellerinin (bütünleşmişler) yaklaşımlarını karşı karşıya getiriyor ve çizgi roman, televizyon, müzik gibi popüler kültürün bir parçası olan birçok öğeyi değerlendiriyor.

“…Belki de bu kitabı okunur kılacak olan şey, birçok eleştirmeni benim kıyametçi mi yoksa bütünleşmiş mi olduğumu sorgulamaya iten şeydir.

Bunun nedeni muğlak mı, tartışmalı mı, yoksa diyalektik olmam mı hâlâ bilmiyorum.

Veya belki de onlar bunların hiçbiriydi ve kesin cevaplara ihtiyaçları vardı: ya siyah ya beyaz, ya evet ya hayır, ya doğru ya yanlış…

Sanki kitle kültürü onlara da bulaşmıştı...”

424 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Alberto Manguel

EFSANE YARATIKLAR

Çeviren: Lale Akalın

Yapı Kredi Yayınları

Okumanın Tarihi, Geceleyin Kütüphane ve Hayali Yerler Sözlüğü gibi kitaplarıyla tanıdığımız Alberto Manguel, yeni kitabı Efsanevi Yaratıklar’da okurlarını mitolojiden, dinler tarihinden, edebiyattan ve popüler kültürden karakterlerle dolu bir gezintiye çıkarıyor. Bu kişisel koleksiyonda Drakula ile Kırmızı Başlıklı Kız, Şeytan ile Superman, Sinbad ile Kaptan Nemo, Karagöz ve Hacivat ile Quasimodo yan yana geliyor. Ortak insanlık mirasımızın en kıymetli parçalarından birinin, hikâyelerin coğrafyasında ikamet eden onlarca “efsanevi yaratık”ın, can buldukları kitap ve efsanelerden dışarıya taşıp başka kılıklarda yaşamayı nasıl sürdürdüklerini, dünya hakkında her çağda yeni şeyler söylemeyi nasıl başardıklarını Manguel’in kılı kırk yaran, yaratıcı, oyunbaz yorumları ve eğlenceli çizimleri eşliğinde keşfetmek kitapseverler için gerçek bir ayrıcalık.

“Bir kitap âşığından, unutamadığı karakterlere kelimeler ve resimler yoluyla bir saygı duruşu.”

- New York Times

“Efsanevi Yaratıklar’da Alberto Manguel, hayali kişilerin bizim hayatlarımızı resmettiğini iddia ediyor. Evet, diyoruz, biz böyleyiz, birbirimize böyle davranıyoruz, bunların hepsi doğru. Edebiyatın insana belki de en çok bu şekilde yardımı dokunabilir.”

- Salman Rushdie

192 s.

İstanbul 2020

KİTABI SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.