EES Uygulama Tarihi Ertelendi: AB'de Yeni Gelişmeler!

AB İçişleri Bakanları, Lüksemburg'daki toplantıda Şengen bölgesinin göç baskısını ve geri gönderme politikalarını masaya yatırdı. Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi'nin (EES) uygulama tarihi ertelendi.

Avrupa Birliği (AB) üyelerinin içişleri bakanları, "Şengen, sınır kontrolleri, geri göndermeler, göç ve iltica politikaları, iç güvenlik" gündemiyle Lüksemburg'da bir araya geldi. Toplantının ardından AB Komisyonunun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson ve Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter ortak bir basın toplantısı düzenleyerek, gündeme dair açıklamalarda bulundular.

ŞENGEN BÖLGESİ GÖÇ BASKISI ALTINDA

Pinter, toplantıda Şengen bölgesinin genel durumuna değinerek, bölgenin "göç baskısı altında olduğunu" ve bunun tüm üye ülkelerce öncelik olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. Yasa dışı göçü azaltmak için hem AB içinde güvenliğin artırılması hem de üçüncü ülkelerle ortaklıklar kurulması gerektiğini belirtti. Pinter, "Vize kontrollerinin düzgün şekilde yapılmasını istiyoruz. Üst düzey kontrollerle AB'ye yasa dışı göçü engelleyebilir ve AB topraklarında işlenen terör saldırılarını önleyebiliriz," dedi.

EES UYGULANMA TARİHİ ERTELENDİ

Ayrıca, normalde 10 Kasım itibarıyla yürürlüğe girmesi beklenen Elektronik Giriş-Çıkış Sistemi'nin (EES) bazı üye ülkelerce uygulanmaya hazır olmadığı için ertelendiğini duyurdu. Pinter, "Eğer bilişim sisteminde birtakım problemler var ise bunlar mümkün olan en kısa sürede ortaya çıkmalı ve sistem en kısa sürede işler hale gelmelidir," şeklinde konuştu.

YENİ ZAMAN ÇİZELGESİ YOK

Johansson ise "aşamalı geçiş" ihtimalinin olmadığını belirtip, "10 Kasım tarihi artık ihtimal dahilinde değil. Mümkün olan en kısa sürede başlayabileceğimizi umuyorum ancak şu ana kadar yeni bir zaman çizelgesi yok," dedi.

GERİ GÖNDERMELER ÜZERİNE TARTIŞMALAR

Toplantıda AB'nin geri gönderme politikası da ele alındı. Pinter, "Kötü adamlar içeri alınmamalı ve eğer içeri alınmazlarsa onları geri göndermek zorunda kalmayız," dedi. Johansson, AB’ye sığınma başvurusu yapan kişilerin üçüncü ülkelere gönderilmesi fikrinin gündemde olmadığını, geri dönüşlerin nasıl artırılacağına dair tartışmaların sürdüğünü ifade etti.

BULGARİSTAN VE ROMANYA'NIN ŞENGEN'E GİRİŞİ

Bulgaristan ve Romanya'nın Şengen bölgesine dahil olma talepleri de toplantıda gündeme geldi. Pinter, "Bu konunun aralıkta düzenlenecek toplantıda ele alınacağını" belirtirken, Johansson iki ülkenin gerekli yükümlülükleri yerine getirdiğini ve olumlu bir karar beklediğini vurguladı.

Johansson, Almanya'nın başlattığı sınır kontrollerine de değinerek, "AB'deki göç sisteminin iyi yönetilmesi, üye ülkelerin sınır kontrollerini kaldırmalarına yardımcı olması için Göç ve İltica Anlaşması'nın tam olarak uygulanması önemlidir," diye ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.