Efsanevi Nebati Tapınağı Su Altında Keşfedildi! Indiana Jones’un Dünyasında Gibi!

Napoli kıyılarında yapılan kazılarda, 2.000 yıllık Nebati tapınağının kalıntıları ortaya çıktı. Araştırmalar, tapınağın ticari faaliyetlerin merkezi olduğuna ve Nebatilerin Roma İmparatorluğu ile ilişkilerine dair önemli ipuçları sunduğuna işaret ediyor.

Arkeologlar, Indiana Jones filminde yer alan efsanevi hazineleri anımsatan 2.000 yıllık bir tapınağın kalıntılarını gün yüzüne çıkardı. İtalya'nın Napoli kıyılarında yapılan kazılarda, antik sunakların ve yazılı mermer levhaların kalıntıları, binlerce yıldır suyun altında kalmış durumda bulundu. Araştırmacılar, bu tapınağın Ürdün kökenli göçebe bir uygarlık olan Nebatiler tarafından inşa edildiğini düşünüyor.

NEBATİLER’İN TARİHİ GÜCÜ

Nebatilerin inşa ettiği diğer bir önemli yapı olan Petra Hazinesi, 1989 yapımı "Indiana Jones ve Son Haçlı Seferi" filminde "Kutsal Kase"nin saklandığı yer olarak gösterilmişti. Son keşif, M.Ö. 31 ile M.S. 14 yılları arasında bu bölgede ticari faaliyetlerde bulunan bir Nebati topluluğunun varlığını doğrulamaktadır. Puteoli, o dönem dünyanın dört bir yanından gelen tüccarların yanaştığı büyük bir liman olarak biliniyordu.

Araştırmalar, Nebatilerin Roma İmparatorluğu ile olan iyi ilişkilerinin "muazzam bir servet" biriktirmelerine nasıl yardımcı olduğunu ortaya koyuyor. Çalışmalarda, "Liman bölgesinde bir Nebati tapınağının varlığı, Puteoli'nin ticari faaliyetlerine katılan bu bölgedeki bir topluluğun varlığını kanıtlıyor. Tapınak, ibadet yeri, yabancılar için bir sığınak ve özellikle de tanrı Dusares’in garantisi altında bir ticaret yeri olarak işlev görmüştü" ifadeleri yer aldı.

TAPINAĞIN YAPISI VE BULUNTULAR

Dikdörtgen biçimde inşa edilen tapınakta, yabancı tüccarların ticaret yaptığı vicus Lartidianus’un iç yollarıyla bağlantılı iki oda keşfedildi. Bu odalarda, Roma tarzı duvarların yanı sıra Nebati dininde bir tanrı olan Dushara’ya adanmış yazılı mermer levhalar bulundu. Araştırmalar, tapınağın MS ikinci yüzyılın başlarında betonla doldurulduğunu ve üzerine yeni bir yürüyüş yolu yapıldığını gösteriyor.

Araştırmacılar, "Trajan döneminde bu durum aniden değişti; Arabia Petraea eyaletinin kurulmasıyla Roma otoritesi ve yasaları uygulandı. Ticaret yolları artık Devlet tarafından kontrol edilen bir ağa dahil edildi. Nebatilerin ticaretinin azalması ve bağımsızlıklarının kaybolması, kutsal alanın sona ermesinin en basit açıklamalarından biridir" değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.