Ege Maden İhracatçıları Birliği'nden Orman Kanunu tepkisi: 'Sektör fişi çekiliyor!

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Alimoğlu, Orman Kanunu'nun 16. Maddesi'nde yapılan düzenlemelere karşı çıkarak, bu değişikliklerin madencilik sektörüne büyük zarar vereceğini vurguladı. Sektör temsilcileri, Danıştay'a başvurarak düzenlemenin iptali için harekete geçiyor.

Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) tarafından düzenlenen "Maden İhracatının Yıldızları Ödül Töreni"nde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alimoğlu, madencilik sektörünü derinden etkileyecek olan yeni Orman Kanunu yönetmelik değişikliklerine sert eleştirilerde bulundu. Alimoğlu, "Bizi orman idaresinin iki dudağının arasından çıkacak karara mahkûm eden bu düzenlemenin bir an önce geri çekilmesini istiyoruz. Madencilik Platformu’nu oluşturan 18 STK ile birlikte Danıştay’a başvurarak bu düzenlemenin iptali için mücadele edeceğiz" dedi.

SEKTÖRE YENİ KISITLAMALAR GETİRİLİYOR

Alimoğlu, yeni düzenlemenin izin süreçlerindeki belirsizliklerin yanı sıra yerleşim yerleri ve sahil şeritlerine getirilen mesafe kısıtlamalarının, sektörün faaliyetlerini kısıtlayarak ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyeceğini belirtti. Özellikle işletme devam ederken getirilen rehabilitasyon zorunluluğunun da sektörü zorladığını ifade eden Alimoğlu, "Dünya genelinde ülkeler madencilik faaliyetlerini güçlendirirken, ülkemizde bu faaliyetler giderek zorlaştırılıyor" diye konuştu.

İHRACATTA YÜZDE 21 ARTIŞ

Başkan Alimoğlu, 2024 yılı maden ihracatının başarılarla dolu geçtiğini belirterek, Türkiye genelinde maden ihracatının yüzde 4 artarak 4,4 milyar dolara çıktığını, EMİB'in ise ihracatını yüzde 21 artırarak 976 milyon dolara ulaştığını açıkladı. 2024 yılı sonunda Türkiye genelinde 6 milyar dolar, EMİB olarak ise 1,25 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten Alimoğlu, "Bu başarıda emeği geçen tüm üyelerimizi kutluyorum" dedi.

YENİ FUAR VE PAZARLAMA ETKİNLİKLERİ

2025 yılı hazırlıklarına da başladıklarını ifade eden Alimoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ihracatçıların dünya pazarlarıyla buluşmalarını sağlamak amacıyla birçok etkinlik planladıklarını duyurdu. Alimoğlu, Kasım 2024’te Dubai Big 5 Global Fuarı, Ocak 2025’te Rusya ve ABD Ticaret Heyetleri, Şubat 2025’te Londra Surface Design Show Fuarı ve Xiamen Taş Fuarı gibi etkinliklerle Türkiye’yi uluslararası arenada temsil edeceklerini açıkladı.

DÖVİZ KURLARI VE REKABET GÜCÜ

Döviz kurlarının mevcut seviyesinin ihracatı yeterince desteklemediğini de vurgulayan Alimoğlu, dünya pazarlarında rekabet edebilmek için katma değeri yüksek ürünler yaratılması gerektiğini ifade etti. "Sadece fiyat rekabeti ile yetinmek yeterli değil, markalar yaratmamız ve tasarıma yatırım yapmamız gerekiyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.