Eğitim dışında kalan çocuk sayısı rekor artış gösterdi: MEB istatistikleri alarm veriyor

Türkiye’de eğitim dışı kalan çocuk sayısı, 2023-24 yılı verilerine göre yüzde 38,4 artarak 612 bin 814’e ulaştı. Öğrenci sayısı bir önceki yıla göre yüzde 0,4 düşerken, öğretmen sayısında sözleşmeli öğretmenler etkili oldu.

Türkiye'de eğitim dışı kalan çocuk sayısı, 2023-24 eğitim öğretim yılı verilerine göre yüzde 38,4 artarak 612 bin 814'e ulaştı. Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açıkladığı istatistikler, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) tarafından incelendi. 

Yapılan analizde, eğitim dışı kalan çocukların sayısındaki bu artışa dikkat çekilirken, öğrenci ve öğretmen sayıları ile okullaşma oranları gibi önemli değişimlere de vurgu yapıldı. Kasım ayında yayımlanacak Eğitim İzleme Raporu 2024, bu verilerin daha kapsamlı analizlerini sunacak.

Bu eğitim-öğretim yılında, toplam 17 milyon 480 bin 463 öğrenci eğitim almakta. Ancak, öğrenci sayısında bir önceki yıla göre yüzde 0,4 oranında bir düşüş gözlemlendi. Toplam öğretmen sayısı yüzde 1 artarken, bu artışın büyük ölçüde sözleşmeli öğretmen sayısındaki yedi katlık artıştan kaynaklandığı belirtildi.

Sınıf sayısında ise yüzde 1,2’lik bir azalma yaşandı; bu durum, ikili eğitim sorunu ve 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası artan ihtiyaçlarla çelişti. Öğretmen ve sınıf politikalarının toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifinden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Korlu, ayrıca eğitimde cinsiyet farklılıklarının izlenmesi gereken önemli bir alan olduğuna dikkat çekerek, ortaöğretimdeki net okullaşma oranlarındaki cinsiyet farkının arttığını belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.