Eğitim Sen: 'MEB'in 2025 bütçesi eğitim sorunlarını çözmeye yetersiz'

2025 yılında Millî Eğitim Bakanlığı'na ayrılan 1 trilyon 452 milyar TL'lik bütçe, artan eğitim maliyetleri ve sorunlar karşısında yetersiz kalıyor. Eğitim Sen, öğrenci yoksulluğu ve eğitim kalitesindeki düşüşe dikkat çekerek, bütçenin OECD ortalamasının altında olduğunu ve çözüm önerileri sunuyor.

Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) için 2025 yılında belirlenen bütçe, artan eğitim maliyetleri ve mevcut sorunlar göz önüne alındığında yetersiz kalmıştır. Eğitim Sen’in değerlendirmelerine göre, MEB’e tahsis edilen 1 trilyon 452 milyar TL’lik bütçe, enflasyon oranının altında bir artış göstermekte ve eğitimdeki temel sorunları çözmekte yetersiz kalmaktadır.

YETERSİZ KAYNAKLAR  


MEB bütçesinin, öğrenci yoksulluğu, taşımalı eğitim, beslenme sorunları ve genel eğitim kalitesi gibi konulara çözüm üretemeyeceği vurgulanmaktadır. BirGün’ün haberine göre, Bakanlık, "bir öğün ücretsiz yemek" gibi temel ihtiyaçlar için bile yeterli kaynağın bulunmadığını belirtmektedir.

YILLIK HARCAMALAR VE OECD ORTALAMALARI 


Eğitim Sen’in analizine göre, MEB’in ödenekleri, okulların temizlik, personel ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak için velilerden alınan katkılarla desteklenmektedir. Türkiye'nin eğitime ayırdığı bütçe, OECD ülkeleri ortalamasının yarısına bile ulaşmamaktadır. İlköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamalar, OECD ortalamalarının oldukça gerisindedir.

YETERSİZ ÖDENEKLER VE EĞİTİM KALİTESİ


Eğitim Sen, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için düzenli olarak alınan aidatlar, bağışlar ve ticari faaliyetlerle ayakta kalındığını ifade etmektedir. Devlet okullarının, kaynak yaratmada zorlandığı ve öğretmenlerin velilerle para ilişkisi içine girmeye zorlandığı belirtilmektedir.

TALEPLER VE ÖNERİLER  


Eğitim Sen’in önerileri arasında, MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranının OECD ortalaması dikkate alınarak iki katına çıkarılması, tüm okulların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılması ve bütçelerin artırılması bulunmaktadır. Ayrıca, sosyal yardımların artırılması, öğretmenlerin kadrolu olarak atanması ve okullarda temizlikten sorumlu personelin düzenli olarak görevlendirilmesi gibi adımlar da önerilmektedir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.