Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) için 2025 yılında belirlenen bütçe, artan eğitim maliyetleri ve mevcut sorunlar göz önüne alındığında yetersiz kalmıştır. Eğitim Sen’in değerlendirmelerine göre, MEB’e tahsis edilen 1 trilyon 452 milyar TL’lik bütçe, enflasyon oranının altında bir artış göstermekte ve eğitimdeki temel sorunları çözmekte yetersiz kalmaktadır.
YETERSİZ KAYNAKLAR  
MEB bütçesinin, öğrenci yoksulluğu, taşımalı eğitim, beslenme sorunları ve genel eğitim kalitesi gibi konulara çözüm üretemeyeceği vurgulanmaktadır. BirGün’ün haberine göre, Bakanlık, "bir öğün ücretsiz yemek" gibi temel ihtiyaçlar için bile yeterli kaynağın bulunmadığını belirtmektedir.
YILLIK HARCAMALAR VE OECD ORTALAMALARI 
Eğitim Sen’in analizine göre, MEB’in ödenekleri, okulların temizlik, personel ve diğer temel ihtiyaçlarını karşılamak için velilerden alınan katkılarla desteklenmektedir. Türkiye'nin eğitime ayırdığı bütçe, OECD ülkeleri ortalamasının yarısına bile ulaşmamaktadır. İlköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde öğrenci başına yapılan yıllık harcamalar, OECD ortalamalarının oldukça gerisindedir.
YETERSİZ ÖDENEKLER VE EĞİTİM KALİTESİ
Eğitim Sen, okulların ihtiyaçlarını karşılamak için düzenli olarak alınan aidatlar, bağışlar ve ticari faaliyetlerle ayakta kalındığını ifade etmektedir. Devlet okullarının, kaynak yaratmada zorlandığı ve öğretmenlerin velilerle para ilişkisi içine girmeye zorlandığı belirtilmektedir.
TALEPLER VE ÖNERİLER  
Eğitim Sen’in önerileri arasında, MEB ve yükseköğretim bütçelerinin milli gelire oranının OECD ortalaması dikkate alınarak iki katına çıkarılması, tüm okulların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar yapılması ve bütçelerin artırılması bulunmaktadır. Ayrıca, sosyal yardımların artırılması, öğretmenlerin kadrolu olarak atanması ve okullarda temizlikten sorumlu personelin düzenli olarak görevlendirilmesi gibi adımlar da önerilmektedir.