Eğitim Sen Genel Sekreteri Zülküf Güneş, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Öğretmenlik Mesleği Kanunu'na ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Güneş, bu kanunun eğitim emekçilerini gerçek anlamda temsil etmediğini ve yasalaşmış olmasının meşruluğunu göstermediğini belirtti. "Mücadelemiz kararlılıkla sürecek," dedi.
Eğitim Sen Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Güneş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) daha önce verdiği iptal kararına rağmen TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildiğini vurguladı. Bu durumun, eğitim sendikaları, ataması yapılmayan bir milyonu aşkın öğretmen, eğitim fakültelerindeki akademisyenler ve öğrencilerin eleştirilerini yok sayarak gerçekleştiğini ifade etti.
Güneş, "Bu kanunun, bir milyonu aşkın eğitim emekçisi ve ataması yapılmayan öğretmen nazarında bir anlamı yoktur" diyerek, Milli Eğitim Bakanlığı'nın taleplere kulak tıkadığını ve sürecin başından beri bildiğini okuduğunu kaydetti. Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun, eğitim emekçilerini yok sayarak hazırlandığını, ekonomik, sosyal ve mesleki sorunlara çözüm sunmadığını ve eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını dile getirdi.
Eğitim Sen Genel Sekreteri, öğretmenlerin kariyer basamakları üzerinden sınıflandırılmasının ve buna göre ücret uygulamasına geçilmesinin, meslekteki kıdemine bakılmaksızın tüm öğretmenlerin yaşadığı ekonomik yoksulluğu yok saymak anlamına geldiğini ifade etti. Güneş, Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu kanunla eğitim emekçilerine yönelik şiddeti önlemeyi amaçladığını varsaymanın "çok iyi niyetli" bir yaklaşım olduğunu belirterek, şiddeti önlemenin değil, cezalandırmanın hedeflendiğini vurguladı.
Güneş, TBMM'de yasalaşan Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun kapsamının dar ve yetersiz olduğunu, ILO ve UNESCO ortak belgesi olan "Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi" metnini esas almayan bir meslek kanununun taleplere yanıt vermesinin beklenemeyeceğini söyledi. Ayrıca, bu tasarının, AKP iktidarı döneminde gündeme getirilen öğretmenlik mesleği ile ilgili üçüncü yasa tasarısı olduğunu hatırlatarak, önceki süreçlerde AYM'ye götürülen tasarıların iptal gerekçelerinin dikkate alınmadığını ifade etti.
Son olarak, Güneş, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin hak ve taleplerini kapsayan yeni bir meslek kanunu hazırlanması gerektiğini belirtti. "Bu kanun gerçek anlamıyla bizi temsil etmiyor. Yasalaşmış olması bu kanunun meşruluğunu göstermez. Mücadelemiz kararlılıkla sürecek," dedi. Eğitim Sen, sadece öğretmenlerin değil, tüm eğitim ve bilim emekçilerinin özlük, ekonomik ve demokratik haklarını geliştirmek için kararlılıkla mücadele edeceğini vurguladı.