Eğitim tarikatlara teslim

AK Parti, 12 maddelik “Öğretmenlik Meslek Kanunu’na” ilişkin yasa teklifini TBMM Başkanlığı’na sundu.

Teklifle; öğretmenliği kariyer haline getiren düzenleme, uzman, başöğretmenlik unvanı da vererek maaşlarına bin ve 2 bin TL artış yapılmasını öngörüyor. Ancak sunulan yasa teklifinde iki önemli madde dikkat çekti.

‘DEVLET’ İBARESİ KALDIRILDI

Değiştirilmek istenen, “Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir. Öğretmenler bu görevlerini Türk Milli Eğitiminin amaçlarına ve temel ilkelerine uygun olarak ifa etmekle yükümlüdürler” şeklindeki Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesinden ‘devlet’ ibaresinin çıkarılması planlanıyor.

Konu hakkında bir rapor da hazırlayan CHP TBMM Grubu Eğitim Danışmanı Ali Taştan’a göre bu değişiklik; öğretmenlik mesleğinin devlet denetiminden uzaklaştırılmasının önünü açıyor. BirGün’den Bilal Çelik’e konuşan Taştan, “Bu ifade değişikliği eğitim öğretim faaliyetlerinde gözlenen ‘eğitim birliği’ ilkesini göz ardı eden uygulamalarla uyumludur. Tevhid-i Tedrisat yasası gereği, öğretmenin mesleğini gerçekleştirdiği her eğitim kurumu devletin gözetimi ve denetiminde olmak zorundadır. Kanundan ‘devlet’ ibaresinin çıkarılması; birincisi öğretmenlik mesleğinin kamu güvencesinden koparılma çabalarıyla; ikincisi, eğitimin, ‘eğitim birliği’ ilkesinden uzaklaştırılmasıyla ilgili dönüşüm süreçlerine dahildir. Tüm eğitim öğretim faaliyetleri devletin gözetimi ve denetimi altında yapılmalıdır” dedi.

BAKANLIK DENETLEMEKTEN KORKUYOR

AKP iktidarında, ilgili yasaya aykırı olarak ‘merdiven altı’ okullar açanların hapis cezasının kaldırıldığını da hatırlatan Eğitim Danışmanı Taştan, ‘sıbyan mektepleri’ ve medreseler gibi tarikat okullarının sayısının ‘olağanüstü’ arttığını belirtti. Taştan’a göre, cezaların kaldırılmasıyla cesaretlenen bu yapıları Milli Eğitim Bakanlığı bile denetlemekten korkuyor.

TARİKATLARA ‘ÖĞRETMEN SEÇTİRME’ HAZIRLIĞI

AKP’nin değiştirmek istediği bir diğer madde ise 1739 sayılı Milli Temel Kanununun 45 inci maddesi… Değişiklikle, “Öğretmenler, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarından ve bunlara denkliği kabul edilen yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar arasından, Milli Eğitim Bakanlığınca seçilirler” maddesinden ‘Milli Eğitim Bakanlığı’nca seçilir’ ibaresinin kaldırılması planlanıyor. Taştan’ın hazırladığı rapora göre; bu ifadenin çıkarılmasıyla öğretmen seçimi başka kurumlara devredilecek.

Bu kurumlar arasından Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu’nun olabileceğini söyleyen Taştan, oluşturulabilecek yeni yapıya da dikkat çekti. Tarikatların çoğunlukla yayılma aracı olarak kullandığı dernek ve vakıfların bu yapıya dâhil edilebileceğini aktaran Taştan,“Oluşturulacak yeni bir yapı içerisine vakıf ile derneklerin girmesi ve öğretmen alımlarında söz sahibi olması mümkün olacak” dedi.

BAKANLIK TESPİT EDİYORSA KENDİ SEÇSİN

Kararın açabileceği sorunları aktardıktan sonra Taştan, “Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler Millî Eğitim Bakanlığınca tespit edilecek ise işe alımları da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılmalıdır” diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.