Geylan, Türk milletinin 21'inci yüzyılda lider bir rol üstlenebilmesi için güçlü bir eğitim sistemine sahip olması gerektiğini vurguladı. "Yürekten inanıyoruz ki, 21'inci yüzyıl Türk asrı olacaktır ve bu başarı, eğitimle inşa edilecektir" diyen Geylan, eğitimin yalnızca akademik başarıya değil, aynı zamanda ahlaki ve manevi değerlerle donatılmış bireyler yetiştirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.
Geylan, eğitim sistemindeki temel sorunların masaya yatırıldığı çalıştayda, Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun Cumhuriyet’in eğitimde birlik anlayışını sağlam temellere oturttuğunu belirtti. Günümüz dünyasında Türkiye'nin bu dönüşüm sürecine öncülük edebilmesi için eğitimi her sürecin merkezine koymaları gerektiğini dile getiren Geylan, teşkilatlarının gerçekleştirdiği çalıştaylar sonucunda hazırlanan 50'ye yakın raporun, eğitim sisteminin mevcut yapısını değerlendirdiğini ve çözüm önerileri sunduğunu aktardı.
Mülakat sistemiyle ilgili eleştirilerde bulunan Geylan, öğretmen atamalarında uygulanan mülakatın kamuoyunu meşgul ettiğini ve bu sistemin değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun eksik çıktığını ifade eden Geylan, öğretmenliğin sadece bilgiye değil, tecrübe ve deneyime de dayalı olduğunu ve kanunda bu taleplerin karşılık bulması gerektiğini savundu.