Eğitimde şeriat modeli, sıbyan mektepleri yasallaşacak!

AKP'nin yeni modelinin amacı, halen fiili olarak faaliyet gösteren ve 3-6 yaş arası çocuklara dini eğitim veren sıbyan mekteplerini yasallaştırmak.Bilimsel ve laik eğitim sistemini terk eden AKP iktidarının şimdi de "3+3+3+4" olarak...

AKP'nin yeni modelinin amacı, halen fiili olarak faaliyet gösteren ve 3-6 yaş arası çocuklara dini eğitim veren sıbyan mekteplerini yasallaştırmak.

Bilimsel ve laik eğitim sistemini terk eden AKP iktidarının şimdi de "3+3+3+4" olarak adlandırılan yeni eğitim sistemini getireceği ve bu sistemde çocukların okula gitme yaşının 4'e kadar çekilmesinin planlandığı iddia edildi. AKP'nin bu modeli benimsemesinin nedeni, Osmanlı eğitim sistemindeki sıbyan mekteplerini canlandırmak istemesi. 

Sözcü'den Yurdagül Uygun'un haberine gçre, AKP'nin iktidarda olduğu 14 yılda 6 milli eğitim bakanı değişirken, milli eğitim bakanlarıyla birlikte eğitim sistemi de değiştirildi. Son olarak geçen ay değişen milli eğitim bakanıyla birlikle, eğitim sisteminin de değiştirileceği öne sürülüyor. Kısa bir süre önce hayata geçirilen 4+4+4 eğitim sistemi yerine 3+3+3+4 eğitim sisteminin getirileceği iddia ediliyor. Yeni sisteme göre, ilk bölüm 0+1+2, ardından 3 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul ve 4 yıl lise öğrenimi olacak.

SIBYAN MEKTEPLERİ CANLANACAK İDDİASI

Hazırlığı yapılan yeni sistemde okula başlama yaşının 4’e indirilerek, Osmanlı dönemindeki sıbyan mektepleri sisteminin geri getirileceği iddia ediliyor. Planlanan yeni sisteme göre, çocukların bu dönemdeki eğitimi özel girişimcilere bırakılacak, eğitimi de yetiştirilecek eğitimciler verecek. Bununla birlikte bu alanda çok sayıda vakıf ve derneğin bu alanda faaliyet göstermesi, dini vakıf ve derneklerin bu bölümlere yönelmesi bekleniyor.

ANA OKULLARI KALDIRILACAK

Bununla birlikte ana okullarının da kaldırılacağı belirtiliyor. Üniversitelerde de özel düzenlemeler yapılarak okul öncesi eğitim bölümleri kapatılarak yerine Erken Çocukluk Eğitim ve Araştırma Enstitüsü kurulacak. Var olan ana sınıfı öğretmenlerine de iki seçenek sunulacak: Ya erken çocukluk okulunda eğitimci ya da ilkokul öğretmeni olabilecekler.

SİSTEM NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

Yeni sistemin ne zaman uygulamaya konulacağı henüz belirlenmezken, 2017’de yeni sistem için eğitimci yetiştirilmeye başlanacak.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, AKP iktidarı döneminde 14 yılda 6 bakan değiştiğine işaret ederek, “Her gelen milli eğitim bakanı kendine göre yeni bir uygulama başlattı. Bir dönem okul öncesi zorunlu oldu. Sonra o kaldırıldı, yerine 4+4+4 getirildi. Sonra imam hatiplerle ilgili düzenleme yapıldı. Şimdi de sübyan mektepleri meşrulaştırılarak 3+3+3+4 sistemini getirmeye çalışıyorlar. 6 bakan değişti ama verilen eğitim adım adım gericileştirilerek, laik, çağdaş cumhuriyet eğitim modelinden uzaklaştırılmaya çalışıldı'' diye konuştu.

KARACA: BU CİNAYETTİR

"Kindar" ve "dindar" eğitim sistemininin artmaya başladığını vurgulayan Karaca, şöyle devam etti: “Kaygımız da bu. Adını gizleseler de erken yaş eğitimini 4-7 yaşa çekerek, Osmanlı’daki sübyan mekteplerini, dini eğitimi yerine getirecek sistem işlevli hale gelecek. Muhtemelen kızlar ayrı erkekler ayrı sınıfta olacak. Çocukların başörtüsü takması kanıksanacak. Daha sonraki yıllarda zorunlu din dersleri getirilecek. Türkiye bunu hak ediyor mu? Bu çağda çocuklarımıza 100 yıl önceki modeli zorlamak cinayettir. Çağın ihtiyaçlarını karşılayacak, yeni modelleri tartışmak gerekirken bu siyasal modelleri zorlamak çatışma noktasıdır.''

Yeni sistemle öğretmenlik mesleğinin de değersizleştirildiğini anlatan Karaca, “İlk dönem Osmanlıca kurslarını bitiren kursiyerler ders verecek muhtemelen. Çünkü 400-500 bin kursiyer var. Bu kurslar boşuna açılmadı'' dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri

Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Bu hafta sonu hangi sınavlar var? 4-5 Mayıs ÖSYM sınav takvimi
Açıköğretim Fakültesi bahar dönemi final takvimi: AÖF final sınavları ne zaman?
Bursluluk sınav neticeleri açıklandı mı, ne zaman açıklanacak? (2024 İOKBS sınav sonuç tarihi)
Okulların kapanmasına kaç gün kaldı? (2023-2024 MEB eğitim öğretim takvimi)