Egzersiz yapmanın beyne sağlayacağı faydaları içeren bir iğne geliştiriliyor

Bilim insanları, kandan türetilen bir molekül enjeksiyonunun, fare beyinlerinde spor yapmanın faydalarını çoğaltabileceğini keşfettiler. Bu da Alzheimer hastalarında bilişi iyileştirmek için yeni tedavilere yol açabilecek bir ilerleme.

 Nature Communications dergisinde yakın zamanda yayınlanan çalışma, kanın pıhtılaşmasının arkasındaki minik hücreler olan trombositlerin, sinir hücrelerini gençleştiren bir protein salgıladığı ifadesi yer aldı.

Avustralya’daki Queensland Üniversitesi’nden çalışmanın ortak yazarı Odette Leiter, “Egzersizin, beynin öğrenme ve hafıza için önemli olan hipokampustaki yeni nöronların üretimini artırdığını biliyoruz, ancak bu mekanizma henüz net olarak anladığımız bir şey değil” dedi.

Dr Leiter, “Önceki araştırmamız trombositlerin bu duruma dahil olduğunu gösterdi, ancak bu çalışma, yaşlı farelerde bu etki için trombositlerin gerçekten gerekli olduğunu kanıtlıyor” dedi. Çalışmada bilim adamları, spor sırasında kan dolaşımına salınan ve beyinde egzersize bağlı tepkiyi uyardığına inanılan biyolojik bileşikler olan ekserkinlere odaklandı. Spordan sonra trombositlerden salınan exerkine CXCL4/Platelet factor 4 veya PF4 molekülünün, yaşlı farelere enjekte edildiğinde rejeneratif ve bilişsel gelişmelere yol açtığını buldular. Bilim adamları çalışmada, “Trombositlerin egzersizle aktive edildiğini ve yaşlı farelerde hipokampal öncü hücre proliferasyonunda egzersize bağlı artış için gerekli olduğunu gösteriyoruz” diye yazdı.  Bu durum da bilimde ciddi anlaMda çığır açabilir diyebiliriz.

Kolay zenginlik vaadi dijital pazarlama sektörünü olumsuz etkiliyor