Ehliyetler İçin Yeni Zorunluluk: Belgesini Almayanlara 5 Bin TL Ceza!

Ehliyet sahiplerini ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Türkiye genelindeki tüm ehliyet sahipleri için yeni bir düzenleme yürürlüğe girdi. Artık, ehliyet sahibi olan herkesin, ehliyet belgesine sahip olması zorunlu hale geldi.

Son zamanlarda milyonlarca sürücüyü ilgilendiren önemli bir gelişme yaşandı. Ehliyet sahipleri için süre hızla daralıyor ve başvuru yapmak için kalan zaman oldukça kısıtlı. Ehliyetlerde yapılan değişiklikler ve yeni düzenlemelerle ilgili detaylar netleşti.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nde yapılan güncellemeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Türkiye genelinde 25 milyon 894 bin yeni tip sürücü belgesine sahip vatandaş bulunurken, 7 milyon 159 bin 176 kişinin hala eski tip sürücü belgesi kullandığı ortaya çıktı. Bu kişilerin yıl sonuna kadar ehliyetlerini 'Yeni tip sürücü belgesi' ile değiştirmeleri gerekiyor.

Covid-19 pandeması nedeniyle, sürücü belgelerinin yenilenme süresi 31 Aralık 2022'den 31 Aralık 2024'e kadar uzatıldı. Bu sürede, eski tip sürücü belgelerinin yenilenme işlemleri için 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf oranı ile toplam 15 lira ödemek gerekecek.

Ancak, 1 Ocak 2025 itibarıyla eski tip sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payını tam olarak ödemek zorunda kalacak. 2024'te B sınıfı sürücü belgesi yenileme ücreti 5 bin 165 lira olarak belirlenmişti; 2025 yılı için bu tutar Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeniden hesaplanacak.

Yıl sonuna kadar başvurmayan sürücüler, ehliyetlerini yenilemek için 5 bin liranın üzerinde ek bir ödeme yapmak zorunda kalabilirler. Eski tip sürücü belgeleri yıl sonuna kadar yenilenmezse geçersiz hale gelecek ve araç kullanırken cezai yaptırımlarla karşılaşılacak.

Ehliyet yenileme işlemleri için sürücüler, eski belgelerini ibraz etmeli, 15 liralık başvuru ücretini ödemeli, yetkili sağlık kuruluşlarından alınmış bir sürücü sağlık raporu sunmalı, son 6 ay içinde çekilmiş biyometrik bir fotoğraf sağlamalı ve Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nde (MERNİS) kayıtlı açık adreslerini bildirmelidir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.