Ekim ayında gazeteciler 60 kez hakim karşısına çıktı

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in Basın Özgürlüğü Raporu'na göre gazeteciler ekim ayında 60 kez hâkim karşısına çıktı. Gazetecilere toplam 18,5 yıl hapis cezası verildi. 9 gazeteci ise tutuklandı.

Çakırözer, Ekim ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu paylaştı.

Rapora göre Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘özgürlük, ‘adalet, kucaklaşma’ vadettiği ‘Türkiye Yüzyılı’ tanıtım programına farklı görüşteki bazı gazetecilere yapılan daveti ‘Basın özgürlüğü açılımı’ gibi sunulmak istendi. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının ekim ayı basın özgürlüğü karnesi gazetecilere davalar, polis şiddeti ile engellenen gazeteciler ve ekran karartmalarla doldu.

Türkiye’nin dört bir yanında yurttaşların protesto eylemlerini takip eden gazeteciler sert engellemeler ve gözaltılarla karşı karşıya kaldı. Ekim ayında gazeteciler 60 kez hakim karşısına çıkarken, 9 gazeteci tutuklandı. RTÜK televizyon kanallarını karartmayı sürdürürken, basın ve ifade özgürlüğü alanında yeni kısıtlamalar getirecek ‘sansür yasası’ da yürürlüğe girdi.

Çakırözer, “Türkiye Yüzyılı belgesi açıklayıp ‘kucaklaşma, özgürlük, adalet, şefkat’ demekle olmuyor. 20 yılın sonunda Türkiye’de sadece basın özgürlüğü alanındaki kısıtlamalar dahi bu sözlerin havada kalacağının delili. Gazetecilere yönelik baskı, sansür, dava, engelleme, saldırılar ekim ayında da sürdü. Basın özgürlüğü olmadan Türkiye’de demokrasimiz asla ilerleyemez” dedi.

9 gazeteci tutuklandı

Ekim ayında onlarca gazeteci, haklarındaki yargılama süreçleri kapsamında 60 kez hâkim karşısına çıktı. 9 gazeteci tutuklanırken, 5 gazeteci de hapis cezasına çarptırıldı.

Ekim ayında basın özgürlüğü alanında yaşanan ihlaller şöyle sıralandı:

-Ekim ayında gazeteciler 60 kez hakim karşısında çıkarken, Çetin Kurşun, İsmail Arı, Faruk Eren, Furkan Karabay ve Mehmet Emin Kurnaz hakkında toplam 18 yıl 5 ay 20 gün hapis cezası verildi.

-Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında 11 gazeteci gözaltına alındı, 9’u tutuklandı.

-Nişmiye Güler hakkında sosyal medyadan yaptığı haber paylaşımları, gazeteciler Özgür Boğatekin ve Hacı Boğatekin hakkında da yaptıkları rüşvet haberleri nedeniyle dava açıldı.

"Baskı ve engellemeler arttı"

-Ekim ayında gazetecilere yönelik baskı ve engellemelerde de artış yaşandı.

-İran’da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra ölen Mahsa Amini için Türkiye’nin farklı şehirlerinde yapılan protestoları, tutuklu ailelerinin Adalet Nöbeti eylemlerini takip eden gazeteciler güvenlik güçlerince şiddet kullanılarak engellendi.

-Eylemleri takip eden gazeteciler Hakan Yalçın ve Zişan Kürüm polis tarafından darp edildi.

-TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın tutuklanmasına yönelik protestoları takip eden Evrensel Muhabiri Eylem Nazlıer boğazı sıkılarak engellenirken telefonuna da el konuldu.

-İktidar yöneticileri ya da yakınları artık isimleri geçmeyen yolsuzluk haberlerine dahi tekzip göndermeye başladı. Serhat Albayrak suç örgütü lideri Sedat Peker’in ifşaları nedeniyle isminin dahi geçmediği haberle ilgili mahkeme kararıyla BirGün gazetesine tekzip yayımlattı.

-‘Berat Albayrak’ın Borsadaki A takımı’ haberi nedeniyle de yine BirGün’e bir ayda iki kez manşet haberleri üzerinden tekzip gönderildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

İstanbul'da Daltonlar Suç Örgütüne Yönelik Operasyonda 14 Şüpheli Yakalandı
Miras paylaşımında yeni süreç: Her evlat kendi payı için bunu yapmak zorunda
"Daltonlar" suç örgütüne operasyon: 14 kişi gözaltında
Yıldırım isabet eden asker hayatını kaybetti
Bu altı cihazın fişini uzatma kablolarına sakın takmayın!