Ekim Sonuna Dikkat! On Binlerce Bireyin Emeklilik Hakkı Tehlikede!

Ekim ayı, emeklilik bekleyen EYT’liler için kritik bir dönem. Gerekli düzeltmeler yapılmadığında, SSK’dan emekli olma hakkı kaybedilebilir. Uzmanlar, bu durumu göz ardı edenlerin ciddi risklerle karşılaşabileceğini belirtiyor.

Emeklilik bekleyen on binlerce EYT'li için Ekim ayı, hayati bir öneme sahip. Ekim sonuna kadar gerekli düzeltmeleri yapmayanlar, SSK üzerinden emekli olma hakkını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Özellikle SSK’lı olarak çalışıp daha sonra Bağ-Kur’a geçenlerin emeklilik durumu tehlikeye girebilir. Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Ekim sonuna kadar bu değişikliklerin yapılmaması halinde birçok kişinin EYT hakkını kaybedebileceğini vurguladı.

BİNLERCE KİŞİ DURUMUN FARKINDA DEĞİL

Ekim ayının emeklilikte büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "On binlerce EYT'li yurttaş, SSK’dan emekli olma hakkını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ancak birçok kişi bu durumun farkında değil" dedi.

EYT'DE KRİTİK TARİH EKİM SONU

Erdursun, emeklilik sürecindeki önemli bir noktaya dikkat çekti. EYT düzenlemesinden faydalanan pek çok kişinin, farkında olmadan emeklilik haklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Özellikle 8 Eylül 1999 öncesinde SSK’lı olup sonrasında Bağ-Kur’a geçenler için 30 Ekim 2024 tarihinin büyük bir dönüm noktası olduğunu vurguladı.

EMEKLİLİĞİNİZ TEHLİKEDE

Özgür Erdursun, SSK’lı olarak çalışırken Bağ-Kur’a geçenlerin çıkış işlemlerini tamamlamaları gerektiğini belirtti. "1 Mayıs 2021'den sonra Bağ-Kur’a başlayanlar için bir sorun söz konusu değil. Ancak, bu tarihten önce Bağ-Kur’a geçmiş olanların 30 Ekim 2024’e kadar Bağ-Kur’dan çıkış yapmaları gerekiyor. Eğer bu tarihe kadar Bağ-Kur’dan çıkılmazsa ve 1261 günün üzerinde Bağ-Kur primi ödenmişse, emeklilik statüsü otomatik olarak SSK’dan Bağ-Kur’a geçiyor. Bağ-Kur’dan emekli olmak, SSK’ya göre daha fazla prim ödeme süresi ve daha düşük emekli maaşı anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Bu düzeltme, 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı girişi olan, daha sonra Bağ-Kur’a geçen, kendi işyeri olan, şirket ortakları veya esnaf siciline kayıtlı kişiler için geçerlidir. Ayrıca, 1 Mayıs 2021 öncesinde Bağ-Kur borçları silinenler de bu durumdan etkilenmektedir.

ÇÖZÜM YOLLARI

Erdursun, Bağ-Kur’dan çıkış yapmak için birkaç seçenek sundu: "İş yerinizi kapatabilir, şirket ortaklığından ayrılabilir ya da başka bir işyerinde çalışmaya başlayarak Bağ-Kur’dan çıkış yapabilirsiniz." Özgür Erdursun, çıkış yapsanız bile, 1261 günden fazla Bağ-Kur priminiz varsa, emeklilik statünüzün Bağ-Kur olarak belirleneceği konusunda uyardı.

ÇALIŞMA SÜRESİ UZAYABİLİR, MAAŞLAR DÜŞEBİLİR

Ekim sonuna kadar gerekli işlemleri tamamlamayan emeklilik adayları, daha uzun bir çalışma süresi ile karşılaşma riski taşırken, bu durum aynı zamanda daha düşük bir emekli maaşı anlamına da geliyor. EYT’li bireylerin haklarını kaybetmemek için zamanında harekete geçmeleri büyük önem taşıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.