Ekonomiden hoşnutsuz olanların oranı yüzde 77'ye ulaştı

Ipsos'un şubat ayı araştırmasına göre, Türkiye'de genel durumdan memnun olmayanların oranı yüzde 75'e yükseldi. Bu oran bir önceki ay yüzde 73 seviyesindeydi. Bu veriler, ülke genelinde memnuniyetsizliğin arttığını gösteriyor.

Ipsos'un "Dünyanın Endişeleri" başlıklı araştırmasına göre, katılımcıların yüzde 85'i Türkiye'nin en büyük sorununun ekonomi olduğunu belirtti. Araştırma, 26 Ocak ile 9 Şubat tarihleri arasında dünya çapında 29 ülkede gerçekleştirildi. "Genel olarak Türkiye ekonomisinin durumunu nasıl buluyorsunuz?" sorusuna "Memnun değilim" yanıtını verenlerin oranı yüzde 77'ye yükseldi. Bu sonuçlar, Türkiye'deki ekonomik endişelerin arttığını gösteriyor.

"Memnunum" diyenlerin oranı yüzde 5'te kalırken, yüzde 15 ise ekonominin ne iyi ne de kötü durumda olduğunu düşündüğünü belirtti. Araştırmada katılımcılara döviz kuru beklentileri de soruldu. Buna göre, kurun artacağını düşünenlerin oranı şubatta yüzde 71 seviyesine yükseldi. Kurun düşeceğini düşünenlerin oranı ise yüzde 13'e geriledi. Yüzde 8 ise kurun aynı seviyede kalacağını düşünüyor. Bu sonuçlar, Türkiye'de döviz kuruyla ilgili endişelerin arttığını gösteriyor.

KART VAZGEÇİLMEZ OLDU

Araştırma, ekonomiden memnuniyetsizliğin nedenlerini açıklığa kavuşturuyor. Verilere göre, hane gelirinin azaldığını belirtenlerin oranı yüzde 48. Yüzde 35 ise hane gelirinin pek değişmediğini ifade ediyor. Alım gücünün azaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 72 seviyesine ulaşmış durumda. Şubat ayında para biriktiremediğini ifade edenlerin oranında da artış gözleniyor; birikim yapamayanların oranı yüzde 65'e ulaşıyor.

Araştırma, katılımcıların gelir düşüşünü kredi kartıyla telafi ettiğini gösterdi. Sonuçlara göre, katılımcıların yüzde 58'i neredeyse tüm alışverişlerini kartla yaptığını belirtti. Bu oran ocak ayında yüzde 51'di. Kart kullanım nedenleri de araştırmada katılımcılara soruldu. "Nakit ödeme için gelirim yeterli olmuyor" diyenlerin oranı yüzde 52'ye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 49'du.

HİSSEDİLEN ENFLASYON ÇOK DAHA YÜKSEK

Araştırma, katılımcıların enflasyon oranında artış beklentisini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 74'ü önümüzdeki dönemde enflasyonun artacağını düşünürken, azalacak diyenlerin oranı bir önceki aya göre artarak yüzde 12'ye yükseldi. Araştırmaya göre enflasyonun yüzde 64 seviyesinde hissedildiğini düşünenlerin oranı ise yalnızca yüzde 13. Yüzde 65 ise enflasyonun yüzde 64'ten çok daha yüksek hissedildiğini düşünüyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Dış Ticaret Haddi Yükseldi, İhracat ve İthalat Miktarlarında Düşüş Devam Ediyor
THY'den Jose Mourinho'lu o reklam, gösterildi!
ABD'de Ticari Ham Petrol Stokları Düşerken Üretim Azaldı
9 Mayıs 2024 akaryakıt fiyatları
9 Mayıs 2024 Güncel Altın Fiyatları