Ekonomist Eğilmez doların yükselişinin nedenlerini tek tek saydı

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, "Kur Niçin Yükseliyor?" başlıklı yazısında son zamanlarda Dolar/TL kurundaki yükseliş eğilimini ele aldı. Eğilmez, genellikle bayramlar öncesi ve bayram sırasında dolar kurunun düşmesi beklenirken, bu sefer tam tersi bir durumla karşılaşıldığını belirtti.

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez'in analizine göre, Dolar/TL kurundaki yükselişin temel nedenleri şunlar olarak sıralanabilir:

CARRY TRADE

Yurt dışından düşük faizle getirilen döviz yatırımları, bu parayı Türk lirasına çevirerek yüksek faizli mevduat veya devlet tahvilleri alarak kar sağlıyorlar. Bu durum, Türk lirasına olan talebi artırırken, döviz talebini azaltarak kura aşağı yönlü baskı yapar.

YATIRIMCI ALGISI

Citibank'ın Türkiye'den çıkma kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indirimi açıklamaları, yatırımcılar arasında sonbaharda faiz indirimi beklentisi oluşturdu. Bu durum, Türk lirası varlıklarından çıkışları artırarak kura yukarı yönlü baskı uyguladı.

ENFLASYON

Artan enflasyon, Türk lirasının değer kaybetmesine neden oluyor. Bu durum, yatırımcıların Türk lirası cinsinden varlıklara olan ilgisini azaltıyor ve dolayısıyla kura yukarı yönlü baskı yapıyor.

YAPISAL SORUNLAR

Eğilmez, enflasyonun sadece faiz oranlarıyla çözülebilecek bir sorun olmadığını dile getirdi. Ayrıca, köklü yapısal reformların da gerekliliğine işaret etti. Bankacılık sektörü reformları, kamu mali disiplininin sağlanması ve AB ile tam üyelik müzakereleri gibi adımların atılmasının, geleceğe yönelik olumlu beklentiler oluşturarak enflasyonun ve kur dalgalanmalarının kontrol altına alınmasına yardımcı olabileceğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.