Dolardaki hareketin sıkıştığını belirten uzmanlar, enflasyondaki yükselişin sürmesini beklediklerini ve bunun da faiz oranı ile bağlantılı olarak negatif reel getirinin artmasıyla dolarizasyonu ve kurlardaki yükselişi tetikleyeceğini ileri sürüyorlar.
Ekonomist Gazeteci Şeref Oğuz da Dünya Gazetesi’ndeki yazısında dolardaki yükseliş ancak enflasyondaki yükselişin frenlenmesi ile duracağına dikkat çekiyor.
Şeref Oğuz’un yazısı şöyle:
Enflasyon, testiyi kuranla suyu getireni karıştırmamızı sağladığı gibi önüne kattığı fiyatları, sürükler götürür. Önüne baraj koysan da seli (enflasyon) durdurmadığında barajı aşar, harcadığın kaynaklar heba olur. İster bu barajı dolara kur, ister etiketlere… Zorladığında da ikincil fiyat doğar, karaborsa hortlar.
MERKEZİN MÜDAHALELERİ
Merkez Bankası, bundan 7 yıl önce dolara müdahale etmiş ve ancak 3 hafta tutabilmişti. Aradan geçen sürede, geçen yıl doları 6,86 TL’de tutabilmek için 130 milyar $ dolar harcamış, bu baraj ancak 75 gün dayanabilmişti.
Biz daha “çıkar dokuza inmez sekize” derken çift haneyi bulan dolar, adeta durdurulamaz hale gelince Merkez’in müdahaleleri sıklaşmış ve dolara kurulan baraj, 3 günden 3 saate kadar dayanabilmişti. Nitekim barajlar işe yaramayınca kur korumalı mevduat sistemi getirilmişti.
Merkez neden müdahale ediyor?
Halk dolar almaya devam ediyor. Dolar yükseliyor. Bu nedenle Merkez de müdahale ediyor.
Merkez müdahale ederek doları durdurabilir mi?
Merkez 7,2 milyar $ harcadı ancak durduramadı. Çünkü enflasyon var. Doları ancak enflasyonun önüne geçilmesiyle durdurulabilir.